Američka bobteil mačka

Poreklo

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, pa samim tim i prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini. Nastanak vrste vezuje se za šezdesete godine 20. veka, kada je bračni par iz Ajove, Džon i Brenda Sanders, provodeći odmor u Arizoni u blizini indijanskog rezervata, pronašao i usvojio prugasto mače kratkog repa. Mače je dobilo ime Jodi. Po povratku sa odmora Jodi je postao otac nove rase mačaka, pareći se ženkom Miši koja se od ranije nalazila u porodici Sanders. Svi novorođeni mačići imali su kratak rep, budući da je ovaj gen bio dominantan. Uz pomoć prijatelja, Sandersovi su tako započeli stvaranje nove rase, ukrštanjem mačića sa drugim kratkorepim mačkama koje su pronalazili širom Sjedinih Američkih Država i Kanade, pri čemu su jedne strane vodili računa o blagoj naravi životinja, dok je sa druge strane bilo bitno da mačka zadrži svojevrsni divlji izgled. Rezultat odabira je nova vrsta domaće mačke duge ili kratke dlake raznih boja koja danas, nakon pedeset godina razvoja poseduje pedigre duži od sopstvenog repa. Ipak, može se reći da se ova rasa i dalje nalazi u procesu razvoja.

Izgled

Američka kratkorepa mačka je rasa koja poseduje duplo krzno otporno na kišu, bademastih očiju lovca, sa zadnjim nogama koje su za nijansu duže od njenih prednjih nogu. Njeno osnovno obeležje je kratak rep, uobičajeno dva do tri puta manji od prosečnog mačijeg repa i uglavnom je potpuno prav, mada može biti i blago uvijen u čvor. Ovu rasu treba razlikovati u odnosu na druge kratkorepe vrste mačaka koje poseduju potpuno druge osobine i genetsko nasleđe. Američka bobteil mačka je mačka srednje veličine, jake muskulature i prosečne težine 3,5 do 6kg.

Narav

Veoma blage naravi, naklonjena deci i veoma privržena svom gospodaru, američka bobtail mačka prijateljski je raspoložena i prema gostima. Veoma je inteligentna i voli da se igra, sposobna da uči trikove i lako se adaptira na sredinu, bilo da je okruženje bučno ili tiho. Njena adaptibilna priroda ogleda se i u pozitivnom odnosu prema putovanjima i kao takva čest je ljubimac vozača kamiona koji je vode sa sobom za vreme svojih vožnji. Neustrašiva je, ali nije agresivna i nema ništa protiv držanja u naručju, dokle god je to deo igre. Može se naučiti šetnji poput psa, čiju narav po nekim osobinama i poseduje. To je mačka koja će istrčati na vrata da pozdravi svog gazdu. Posebno je privlače sjajne stvari, pa je preporučljivo držati van njenog domašaja nakit i slične vrednosti, koje može sakriti ili se povrediti. Takođe je poznata po tome da će iskoristiti sve svoje umeće i provući se kroz iglene uši kako bi pobegla iz kaveza ili nekog drugog zatvorenog prostora. Zaštitnički je raspoložena prema mladuncima i drugim ljubimcima, čak i mužjaci će im prepustiti prvenstvo kada je u pitanju hrana. Američke bobteil mačke su komunikativne, predu i mijauču kada su zadovoljne, a često koriste i niz drugih zvukova kako bi izrazile raspoloženje.

Nega i zdravlje

Ubraja se u veoma zdrave vrste za koje nije poznata istorija naslednih bolesti. Kada je nega američke bobteil mačke u pitanju, najvažnije je četkanje i češljanje dva puta nedeljno, redovno čišćenje zuba i trimovanje noktiju. Ponekad je potrebno čišćenje ušiju. Posudu sa peskom potrebno je što češće menjati, budući da su ovo veoma čiste životinje. Životni vek kreće se od 12 pa i do 21. godinu.

 

Pogledajte još video klipova

Khao manee (kao mani) mač...

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska prince...

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatr...

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vl...

Američka kratkodlaka mačk...

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se...

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrn...

Američka oštrodlaka mačka...

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka -...

Pogledajte još video klipova

Pogledajte, našao sam bananu!

Vidi kako lepa banana! Probaj ti da je uzmeš, meni se baš i ne jede...

Slavne životinje

Pesme

Mačke