Neva maskerade mačka

Poreklo

Neva maskerade mačka nastala je kao podrasa sibirske mačke. Ove prelepa vrsta potiče iz Rusije i to iz doline reke Neve kako joj i samo ime govori. Prvi podaci o ovoj rasi zabeleženi su u Petrogradu. Smatra se da je neva maskerade nastala ukrštanjem originalne siibirske mačke sa sijamskim i birmanskim mačkama. Pouzdano se ne zna da li je ovo ukrštanje nastalo slučajno ili namernom intervencijom ljudi. Iako se sibirske mačke smatraju prilično starom rasom, tek otvaranjem Rusije prema Evropi i svetu dolazi do širenja ove vrste mačaka i u druge zemlje. Neva maskerade je kao vrsta prepoznata 1987. godine, kao i sibirska mačka uopšte. U Americi i drugim krajevima sveta ovo je i dalje veoma retka rasa. Skupocena je i predstavlja ponos Rusije. Sibirska mačka proglašena je ruskim nacionalnim blagom, a poznato je i da su pojedini skupoceni primerci neva maskerade u novije vreme poklanjani svetskim državnicima prilikom njihove posete Rusiji. Neva maskerade je takmičarski status dobila 1996. godine, a 2009. je konačno uvedena u međunarodni FIFE registar.

Izgled

Specifično ime koje ova mačka nosi uslovljeno je upečatljivim karakterističnim izgledom lica. Neva maskerade kao da se spremila na maskenbal i nosi masku, što licu daje poseban izraz. To je mačka srednje veličine, uobičajeno srednje ili dugačke raskošne dlake. Iako je dugo krzno predviđeno da izdrži teške uslove sibirske zime, lako se adaptira na bilo koju sredinu. Boja karakteristična za rasu ubaraja se u tzv. seal boje što podrazumeva karakteristično svetlu, srebrnu ili riđu dlaku sa tamnijim predelima braon ili čak crne boje na šapama, repu, ušima i njušci. U takmičarskim kategorijama boje su striktno zahtevane. Oči su izrazito plave, različitih nijansi, od svetlih do indigo plavih. Zadnje noge su joj malo duže od prednjih, konstitucija prilično snažna. Punu zrelost dostiže nakon pete godine. Ženke obično teže oko 5kg, dok mužjaci mogu dostići i težinu od 8kg.

Narav

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu. Ponosno će se šepuriti pred gostima. Izuzetno inteligentna rasa koja ne samo da razume ton kojim joj se obraćate, već i značenje reči. Naučiće svoje ime i odazivati se na njega. Odana svom vlasniku, dočekaće ga na vratima ali i očekivati da joj ljubav bude uzvraćena. Neće joj smetati da ostane sama kod kuće i zadovoljiće se sa par minuta pažnje po povratku. Poseduje izražen osećaj kada je u pitanju raspoloženje njenog vlasnika. Dobro se slaže sa decom, čija imena će takođe zapamtiti. Ukoliko čuje bebin plač, trudiće se da je umiri, ili čak otrčati i alarmirati starije ukućane. Ne grebe i ne uništava nameštaj po kući, a ukoliko uradi nešto neprimereno ne treba je kažnjavati, već je dovoljno okrenuti joj leđa i pokazati da to što je uradila nije bilo lepo. Poseduje izraženu volju i jasno pokazuje šta voli a šta ne voli. Ponekad može biti tvrdoglava.  Umereno aktivna vrsta koju treba ponekad podsticati na igru, kako se ne bi ulenjila i ugojila. U kuću u kojoj se nalazi ovaj ljubimac unosi osećaj mira, relaksacije i komfora.

Nega i zdravlje

Dlaka je vodootporna, nežna i ne zahteva posebnu negu. Ne lomi se i ne kovrdža. U letnjem periodu linja se i postaje nešto ređa, budući da gubi podlaku. U periodu linjanja preporučljivo je četkanje svakog dana, dok je četkanje jednom nedeljno sasvim odgovarajuće u ostalim godišnjim dobima. Često kupanje ove životinje treba izbegavati, bez obzira što ova vrsta nema otpor prema vodi i čak može uživati u igri kada se nađe u blizini vode. Redovno seći nokte i čistiti uši. Ne postoji istorija naslednih bolesti, mada se mogu pojaviti određene bolesti srca.  

Pogledajte još video klipova

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka -...

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe r...

Američka kratkodlaka mačk...

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatr...

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vl...

Khao manee (kao mani) mač...

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrn...

Američka oštrodlaka mačka...

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom

Pogledajte još video klipova

Belo mladunče kita snimljeno blizu Australije

Pogledajte belo mladunče kita snimljeno dronom u vodama blizu Australije.

Pesme

Slavne životinje

Mačke