Američka oštrodlaka mačka

Poreklo

Američka oštrodlaka mačka je vrsta mačke koja izvorno potiče sa američkog tla i nastala je sponatnom mutacijom u leglu mačaka na farmi u mestu Vernon u državi Njujork, 1966. godine. Spontana mutacija sama po sebi je neobična mada ne i toliko retka pojava, a karakteristika mutacije kojom je nastala ova vrsta mačke odnosi se na pojavu retke i oštre dlake, uvijene i elastične poput žice. Ovu karakteristiku ne poseduje samo krzno, već i brkovi američke oštrodlake mačke, koji štrče svaki na svoju stranu i čine je veoma prepoznatljivom.

Betsi i Flafi, ponosni roditelji ove rase bili su američke kratkodlake mačke uobičajene strukture krzna. Od šest mačića koje je Betsi omacila te godine, tri crveno bela mačeta imala su specifičnu oštru dlaku. Nejtan Moužer, vlasnik farme pokazao je mačiće lokalnom odgajivaču Džoan O'Šej koja je prepoznala njihovu jedinstvenost. Budući da je gen koji je stvorio mutaciju dominantan, razvijena je nova rasa, koja se od američke kratkodlake mačke nije razlikovala samo po strukturi dlake, već i nekim drugim osobinama poput oblika glave. Rasa je prepoznata već 1967. godine, a od 1978. nalazi se u takmičarskoj kategoriji, mada u nekim zemljama još uvek nije potpuno priznata. Budući da vodi poreklo od američke kratkodlake mačke, i danas se često ukršta sa ovom vrstom. Izvan Amerike i dalje je retka i neuobičajena.

Izgled

Ovo je rasa koja se ubraja u mačke srednje veličine, sa umereno teškim kostima i jakim mišićima. Dužina glave je nešto veća od širine, sa proporcionalnim zaobljenim očima i otvorenim, simpatičnim izrazom lica. Srednje kratka njuška i jaka brada doprinose izgledu četvrtastog oblika. Američka oštrodlaka mačka pojavljuje se u svim bojama, a osnovno obeležje rase je upravo dlaka elastična i uvijena poput žice. Iako je na dodir relativno mekana, pri svakom povlačenju vraća se u prvobitni oblik. Uobičajeno su teške 2,5 do 5kg.

Narav

Američke oštrodlake mačke imaju veoma dobru narav. Tihe su,inteligentne i umereno aktivne. Iako su prijateljski naklonjene prema deci, preporučuju se porodicama čija su deca nešto starija. Loviće insekte po kući i posmatrati ptice sa prozora. Budući da je rođeni lovac, posebnu pažnju potrebno je obratiti ukoliko u kući žive i drugi manji kućni ljubimci, kao i ptice. Vole društvo ukućana, ali zadržavaju dozu nezavisnosti. Nekada će sedeti vlasniku u krilu, ali će nekada prosto želeti da provedu vreme ležeći u neposrednoj blizini ljudi.

Nega i zdravlje

Mačke ove vrste mogu imati osetljivu kožu,ponekad malo i masnu, podložnu infekcijama što može izazvati  alergijske reakcije. Ovi problemi sprečavaju se redovnim kupanjem i čišćenjem ušiju. Četkanje američke oštrodlake mačke je poseban doživljaj koji podseća na povlačenje opruge koja će se uvek vratiti u prvobitni položaj. Budući da se dlaka može oštetiti, preporučuje se što ređe četkanje, i to samo u proleće u periodu linjanja. Pretežno zdrava rasa čiji je prosečan životni vek 12 godina. 

Pogledajte još video klipova

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatr...

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska prince...

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi

Američka kratkodlaka mačk...

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrn...

Khao manee (kao mani) mač...

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vl...

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka -...

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe r...

Pogledajte još video klipova

Najlepše je biti prirodan

Biti prirodan je ono što nam najviše nedostaje.

Slavne životinje

Pesme

Mačke