Mala morska iguana - trka za život

U eri interneta rečenica „postati slavan preko noći“ dobila je sasvim novo i realno moguće značenje. Nedavno je BBC Earth objavio kratak video koji je po popularnosti na internetu u tom trenutku pretekao i interesovanje za aktuelne izbore u SAD. Ovaj video je na YouTube kanalu imao preko 6 miliona pregleda, ne računajući brojna preuzimanja. U ovom kratkom prikazu mala iguana na jednom od ostrva u Galapagoskom  arhipelagu uspešno uspeva da pobegne od enormno velike gomile zmija. Video je krajnje dramatičan i može se porediti sa najboljim scenama iz apokaliptičnih filmova.

Mala iguana, snimljena na ovom video klipu pripada vrsti koja se naziva morskim iguanama, što podrazumeva da ima sposobnost da hranu traži u moru i jedini je poznati morski gušter u svetu. Hrani se algama, i to roneći u hladnim morskim vodama. Morska  iguana može roniti i do 9m u dubinu i živi na obalama Galapagoskih ostrva, gde pretežno obitava u stenovitim delovima. Zahvaljujući specifičnom obliku zuba i njihovoj oštrini iguana je razvila sposobnost da veoma efikasno skida alge sa morskog dna. Budući da se hrani u slanoj vodi, apsorbuje veliku količinu soli, koju eliminiše iz organizma pomoću specijalnih žlezda. Nakon što izroni iz mora, greje se sunčajući se na vulkanskim stenama. Oštre i dugačke kandže omogućavaju ovoj životinji opstanak na nepristupačnom stenovitom terenu.

Zubi iguane  Kandže iguane

Ubraja se u guštere srednje veličine. Njihova težina varira od 2 do 12, pa čak i 13kg u zavisnosti od ostrva na kome žive i ishrane. Najveći primerci ove vrste žive upravo na ostrvu Fernandina na kojem je i snimljen ovaj video. Morske iguane smatraju se ugroženom vrstom.

Kada je Čarls Darvin prvi put video morske iguane opisao ih je kao „nezgrapne i odvratne guštere koji imaju boje stena na kojima leže“. Mala iguana koju smo gledali svakako je promenila ovo stanovište. Njena borba za opstanak učinila je ne samo simpatičnom, već i hrabrom i snalažljivom.

Zmije vrebaju iguanu  Zmije i iguana

Kamerman Ričard Volokom opisuje svoje neponovljivo iskustvo sa snimanja i objašnjava pojedine detalje snimka. Sam dolazak na ostrva galapagoskog arhipelaga neponovljivo je iskustvo, budući da su neka d ostrva poput Fernandine potpuno zaštićena i nenaseljena. Životinje koje na njemu žive nikada nisu videle ljude, pa nemaju razvijen strah od njih. Snimanje i montaža scene u kojoj iguana beži od zmija trajalo je dve godine. U tom periodu ekipa BBC boravila je na ostrvu dva puta po 18 dana i snimila oko 400 sati video materijala. Prizor koji je prvi put u snimljen je scena u kojoj zmije u tolikoj grupi napadaju jednu životinju. Ovo nije neuobičajen događaj na ostrvu Fernandina, ali je retko dostupno ljudskom oku, budući da se sve dešava u vrlo nedostupnom i stenovitom području, a sam lov završava u trenutku, uspešno ili neuspešno za predatora. Iako je broj predatora ogroman, karakteristično je da svaka od ovih zmija napada sama za sebe i bori se za svoj sopstveni plen.

Pogledajte video

 

Izvori:

people.rit.edu

www.theguardian.com

Pogledajte još video klipova

Pas Lajka – tužna priča o...

Prvi astronaut pas Lajka 03. 11. 1957. godine letom u svemir ušla je u...

Pas Sv. Bernarda Betoven

Film o Betovenu, bernardincu koji osvaja srca dobrotom i plemenitošću....

Severno inuitski pas - je...

Serija Igra prestola donela je potpuno neočekivanu popularnost jednoj

Bejb – najpoznatije prase...

Priča o upornosti, hrabrosti i uspehu. Prase Bejb, siroče koje je sa

Slavni pas Lesi - dugodla...

Dugodlaki koli slavni pas koji je postao filmska zvezda

Pogledajte još video klipova

Slavne životinje

Pesme

Mačke