Američka kovrdžava mačka

Poreklo

Prilično mlada, ali veoma popularna rasa mačaka. Prvi podaci o nastanku rase vezuju se za 1981. godinu, kada su se u dvorištu porodice Ruga iz Kalifornije pojavila dva mačeta neobičnih ušiju uvrnutih unazad. Iako Džo Ruga u početku nije baš bio naklonjen malim lutalicama, njegova supruga Grejs je bez oklevanja prihvatila mačiće, nahranila ih i zadržala u dvorištu. Crno mače dobilo je ime Šulamit, dok je drugo crno belo mače nazvano Panda. Nažalost, Panda je nestala nakon nekoliko dana, a Šulamit je ostala u porodici Ruga i postala majka nove rase – američke kovrdžave mačke. Krajem 1981. godine Šulamit je omacila šest mačića. Tri mačeta imala su uši ukovrdžane unazad i bračni par Ruga došao je na ideju da ova genetska karakteristika, može označiti početak nove rase mačaka. Počeli su sa uzgojem i istraživanjem. Genetičari koji su kontaktirani utvrdili su da su uši rezultat spontane mutacije gena, te da je ovaj gen dominantan i ne nosi sa sobom nikakve deformacije. U 1983. godini rasa je prvi put predstavljena, a zatim je stepenik po stepenik dobijala priznanja do 1993. godine kada je konačno ušla i u takmičarsku kategoriju.

Izgled

Američka kovrdžava mačka je mačka srednje veličine, duge ili kraće svilenkaste dlake različitih boja i očiju u obliku oraha, uobičajeno zelene ili plave boje. Osnovnu karakteristiku ove vrste čine prilično velike uši, čije su dve trećine ravne, dok je poslednja trećina uveta obavezno povijena unazad prema sredini glave. Po rođenju mačići imaju prave ravne uši, koje se u roku od sedam dana povijaju unazad. Konačan oblik uši dobijaju nakon 16 nedelja. Njihov najpravilniji oblik podrazumeva uši u obliku tzv. polumeseca. Mišići ove životinje su snažni, zadnje noge nešto duže od prednjih, a rep dugačak i bogat. Kod kratkodlakih primeraka ove vrste rep je često dužine kao i telo mačke, pri čemu se njegova širina sužava od korena ka vrhu. Prosečna težina iznosi 8 do 12kg. Američka kovrdžava mačka čistokrvna je samo ukoliko se u njenom pedigreu nalazi podatak da potiče od Šulamit.

Narav

Živahna, inteligentna i veoma društvena rasa koja se veoma dobro uklapa u porodične uslove. Kao ljubimac, verna je i odana svojim vlasnicima. Voli da se igra, penje i skače i treba joj omogućiti dovoljno prostora za vežbu. Radoznala je i istraživaće svaku novinu i mogućnost novih načina zabave. Američka kovrdžava mačka je kao Petar Pan, dete koje nikad neće odrasti. Ukoliko je željna igre, probudiće vlasnika u sred noći, pomagaće u spremanju večere i sa zanimanjem se adaptirati na svaku novu situaciju u kući. Po dolasku u novi dom zahtevaće pažnju i prostor, ali i poštovati ranije utvrđena pravila. Nije mnogo pričljiva, ali je spremna da učestvuje u svakom projektu svojih ukućana.

Nega i zdravlje

Ova vrsta mačaka ne poseduje istoriju naslednih bolesti i ne iziskuje posebnu brigu veću od uobičajene, koja obuhvata redovno četkanje, održavanje higijene i čišćenje zuba. Najveću pažnju treba obratiti na redovno čišćenje ušiju kako ne bi došlo do infekcije, pri čemu treba postupati nežno i pažljivo kako ih ne bi povredili. Prosečan životni vek rase je 9 do 15 godina.

Pogledajte još video klipova

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vl...

Američka kratkodlaka mačk...

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Američka oštrodlaka mačka...

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska prince...

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe r...

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatr...

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se...

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka -...

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrn...

Pogledajte još video klipova

Pogledajte, našao sam bananu!

Vidi kako lepa banana! Probaj ti da je uzmeš, meni se baš i ne jede...

Slavne životinje

Pesme

Mačke