Konji - životinje od kojih zastaje dah

Konji su životinje od čijeg nam stava i brzine zastaje dah. Divimo se njihovoj lepoti i poštujemo odanost i plemenitost ove životinje. Konj je čovekov pratilac već više od 6000 godina i korišćen je pretežno za rad, vuču i jahanje. Posebnu mesto zaslužio je u istoriji ratovanja.

Prosečan životni vek domaćih konja kreće se od 25 do 40 godina. Biljojedi su i hrane se najviše travom i to pretežno u sumrak i noću. Mada mogu dugo izdržati bez vode, čista voda im je potrebna. Jedan konj dnevno može popiti i preko 30l vode. Spavaju 2 do 3 sata dnevno i to uglavnom u stojećem položaju. Maksimum koji provode ležeći je do 40 minuta dnevno. Raspoloženje i emocije konji najčešće pokazuju pokretima i stavom ušiju. Uši konja takođe se pokreću u smeru njihovog pogleda. Oči su im velike i izražajne. Nijedan kompneni sisar nema oči te veličine.

Jedna od uobičajenih podela konja obuhvata podelu na toplokrvne i hladnokrvne rase. Topokrvne rase su temperamentnije, uobičajeno orijentalnog porekla i koriste se za trke, dok su hladnokrvne mirnije, ali jače i veće i uglavnom su korišćene za rad.

Danas se različite vrste konja uzgajaju za trke i takmičenja. Neke od rasa konja nose posebna obeležja, a neke od ovih životinja specifične su po svom izgledu i boji dlake bez obzira na vrstu kojoj pripadaju.

1. Akhal-teke

Akhal teke konj Akhal teke konj

Ova prekrasna rasa konja stara je preko 3.000 godina i ubraja se u najstarije rase konja. Po velikom broju ljudi istovremeno predstavlja i najlepšu vrstu konja. Ahaltekci potiču iz Turkmenistana, i proglašeni su nacionalnim blagom ove zemlje. Od samog nastanka smatrani su dragocenim životinjama koje su uvek dobijale zasluženu negu. Od davnina su pažljivo uzgajani i njihov pedigre je još staro vreme prenošen je usmenim putem. Jaki su i izdržljivi i dobro se prilagođavaju lošim klimatskim uslovima. Prosečna visina rase je 145 do 160cm. Korišćeni su za jahanje, a danas su ponosni učesnici mnogih takmičenja i trka. Smatra se da se u svetu danas nalazi samo 6600 primeraka ove rase.

Specifičnost po kojoj su ahaltekci poznati upravo je njihova sjajna gotovo nerealno lepa dlaka koja poseduje sposobnost upijanja i reflektovanja sunčeve svetlosti, zbog čega su poznati i pod nazivom „zlatni konji“. Po legendi, akhal-teke je konj koji se okreće ka suncu i najsrećniji je kada ga sunce obasjava. 

2. Gipsy vanner

Ciganski konj  Blu roan ciganski konj

Ciganski konj ili ciganski vaner je nova i retka rasa konja. Potiče iz Engleske i Irske i prvobitno je služio za vuču kola u kravanima Roma lutalica. Karakteristični su po dugačkoj i raskošnoj grivi i repu, kao i nogama koje takođe prekriva dugačka dlaka. Dlaka im je uobičajeno kombinovana i sastoji se iz belih i crnih ili braon delova, mada se razvojem vrste i ukrštanjem pojavljuju i druge boje poput blue roan, kao na slici. Izvorno, ova rasa se ubraja u hladnokrvne vrste konja.

3. Fresian

Frizijski konj  Frizijski konj

Frizijski konji potekli su iz Holandije. Smatra se da je ova rasa stara oko 2000 godina i prvobitno je korišćena za rad.  Ukrštanjem sa toplokrvnim rasama i andaluzijskim konjima, dobijen je lakši i elegantniji konj koji je korišćen za vožnju kočija, a zatim i za učešće na kasačkim trkama. Početkom 20. veka ovoj rasi pretilo je izumiranje. U tom periodu registrovano je bilo samo tri frizijska pastuva. Velikim naporima ova rasa je sačuvana.

4. Andaluzijski konj

Andaluzijski konj Andaluzijski konj

Savremeni naziv ove rase konja je Španski punokrvni konj, mada se u svakodnevnom govoru i dalje koristi ime koje upravo ukazuje na poreklo ove rase. Kao posebna rasa priznat je još u 15. veku, a nastao je ukrštanjem berberskih konja sa tadašnjim domaćim rasama. Nekada veoma cenjen kao ratni konj, u 16. veku bio je poznat kao konj španskih kraljeva. Veoma su krupni, prosečne visine oko 156cm i ne baš pogodni za učešće na trkama. Njihova inteligencija, osetljivost i poslušnost čine ih dobrim konjima za dresuru, zbog čega su nekad često korišćeni i u cirkuskim predstavama.

5. Mustang

Crni mustang - konj  Konj beli mustang

Mustang je tipičan američki divlji konj. Ono što je karakteristično za ovu rasu je da je naseljena na američki kontinent dolaskom španskih osvajača. Postojeće domorodačko stanovništvo - Indijanci koje je zatekao Kolumbo nisu znali za konje pre njihovog dolaska!

1971. godine američki kongres priznao je mustanga kao istorijski simbol Zapada.

6. Apaloosa

Apaluza konj leopard apaluza konj

Apaluza su tufnasti konji koji se u Americi uzgajaju kao posebna rasa. Ime su dobili po oblasti oko severnoameričke reke Palouse. Najkarekterističnija je leopard šara, mada se mogu naći i konji ove rase sa drugačijim oblicima šara. Smatra se da su rasu prvobitno stvorili američki indijanci. Ovo je veoma izdržljiva i snažna rasa konja, i jedan od najpopularnijih konja divljeg zapada.

7. Haflinger

halfinger konj  Halfinger kobila sa ždrebetom

Haflinger je rasa konja koja potiče iz Tirola u Austriji. Razvijena je u 18. i 19. veku i ubraja se u hladnokrvne rase. Uobičajeno su visoke 135 do 145cm, što ih čini univerzalnim jahaćim konjima budući da ih mogu jahati i deca. Izdržljivi su i mogu podneti napor i nisku temperaturu. Kako su nastali u planinskim alpskim predelima gde je vazduh redak, srce i pluća su im izuzetno dobro razvijeni. Veoma su osećajni i naklonjeni ukoliko se prema njima dobro odnosite, ali su poznati i kao velika zlopamtila u slučaju da se neko prema njima ophodi loše.

8. Arapski konj

Braon arapski konj  Crni arapski konj

Jedna od najstarijih rasa konja koja je nastala na Arabijskom poluostrvu pre više od 4000 godina. Ratovi i trgovina doprineli su širenju ove rase u celom svetu. Danas je ovo jedna od najrasprostranjenijih rasa u svetu. Veoma su uspešni kao takmičarski konji, što mogu da zahvale svojoj jakoj konstituciji i gustini kostiju. Karakterišu ga otmena „klinasta“ glava, široko čelo i mala njuška sa tankim usnama. 

 1. Lipicaner

Konj lipicaner
Lipicaneri su svetski poznata rasa konja nastala u Sloveniji, u Lipicama 1580. godine. Rasu je ustanovio austrijski nadvojvoda Karlo. Poznati su po karakterističnoj beloj boji, koju dobijaju tokom života. Iako se ždrebad rađa sivkasta ili čak crna, retko koji konj ove rase do svoje šeste najkasnije osme godine ne dobije snežno belu boju.

Pored toga što postoje različite rase konja, veoma su karakteristične i boje njihove dlake. Ponekad se njhova lepota ne ogleda u pripadnosti posebnoj rasi već upravo u karakterističnom izgledu i neponovljivoj lepoti prirode. 

Predivni beli konj  Srebrni dapl pinto

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

 • Mačke rase - korat mačka

  Korat mačka

  Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

 • Mačke (rase) - ragdol mačka

  Ragdol mačka

  Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

 • Mačke (rase) - egipatska mau

  Egipatska mau mačka

  Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Lav, koga je napao čopor hijena, pokazuje zahvalnost spasiocu

Još jedan odličan video, kojim nas BBC Earth podseća na veličanstvenu prirodu i život u divljini. Obavezno pogledajte do kraja!

 • Kenguri u torbi

  Bebe kenguri se spremaju za spavanje

  Kako izgleda kada se bebe kanguri spremaju za spavanje, pogledajte u videu.

 • Psi mačke i ostale životinje

  Psi, mačke i još ponešto

  Pogledajte kako se različite životinje raduju životu i uživaju u igri. Njihova prirodna jednostavnost može nas mnogo čemu naučiti!

 • Mama tvor sa porodicom

  Oprez! Tvor na putu!

  Kako se ponašati ako vozite bicikl i naiđete na tvora? Ili celu porodicu? Samo stanite mirno i pustite ih da prođu... Slikajte obavezno!

Slavne životinje

Pesme

Mačke