Egipatska mau mačka

Poreklo

Svakog poznavaoca i ljubitelja drevnog Egipta već sam naziv ove rase mačaka asocira na zemlju piramida i vreme kada je mačka smatrana svetom životinjom. Egipatska mau (mau – mačka) uistinu i jeste jedna od najstarijih rasa mačaka i po novijima istraživanjima potiče iz vremena Starog Egipta. Genetski kodovi mumija mačaka pronađeni u Egiptu odgovaraju genetskom kodu egipatske mau mačke, što je dokazao britanski zoolog Morison Skot. Direktno poreklo vodi od afričke divlje mačke na koju i podseća svojim očaravajućim izgledom. Priča o novijoj istoriji egipatske mau vezuje se za Nataliju Trubeckoj, belorusku princezu koja je živela u emigraciji, prvo u Italiji a zatim u Americi. Razne verzije priče o tome kako je Natalija došla u posed egipatske mačke kreću se od teze da je srebrno mače ove rase dobila od egipatskog ambasadora do teze da je mače u kutiji čuvao neimenovani dečak koji ga je poklonio Nataliji. U svakom slučaju, Natalija je usvojenom mačetu dala ime Baba i zajedno sa dva potomka ponela sa sobom u SAD, 1956. godine. Kako bi osigurala opstanak ove rase po dolasku u SAD, Natalija je osnovala odgajivačnicu pod nazivom Fatima i ustanovila standarde egipatske mau mačke. Danas je egipatska mau priznata od većine felinoloških organizacija. Smatra se relativno retkom rasom mačaka.

Izgled

Egipatska mau je jedina rasa mačaka čije tačkasto tabi krzno nije proizvod ukrštanja, već predstavlja prirodno obeležje. Ubraja se u mačke srednje veličine i prosečno je teška 4 do 5kg kada su u pitanju mužjaci, 3 do 4kg kada se radi o ženkama. Egipatska mau mačka je vižljasta i mišićava, sa nogama srednje dužine, pri čemu su zadnje noge nešto duže i malim, okruglim šapama. Za ovu rasu karakteristična je opuštena koža na donjem delu stomaka koja joj omogućava veliki iskorak i brzo kretanje. Rep je takođe srednje dužine, uši trouglaste i zaobljene. Glava je okruglasta, vrh nosa nalazi se u liniji sa bradom. Oči su zelene i tokom života menjaju nijansu, velike i izražajne i izledaju našminkane, kao da su oivičene crnom linijom krejona ili maskare, poput egipatskih princeza iz doba faraona. Na čelu nosi specifičnu oznaku u obliku slova M. U nekim slučajevima ova oznaka podseća i na egipatski skarab. Dlaka je kratka i elastična, svilenkasta na dodir. Dozvoljene boje ove rase su crno dimasta, srebrna i bronzana. Krzno obavezno mora posedovati tabi tačkastu šaru, koja predstavlja njenu najupečatljiviju osobinu. Tačke su nepravilne, mogu biti velike ili male, okrugle, duguljaste ili kombinacija oblika. Takođe je karakteristično da se šare javljaju samo na vrhu krzna, dok je koren dlake jednobojan.

Narav

Temperamentna i nemirna egipatska mau je stalno u pokretu. Kreće se lagano, gipko i brzo i ubraja u jednu od najbržih rasa kućnih mačaka, budući da u trku može dostići brzinu i do 50km/h. Ne voli da ostaje sama u kući i preporučljivo je obezbediti joj društvo još jedne mačke koja ne mora nužno biti iste rase, pogotovo ukoliko nemate vremena previše vremena za nju. Voli da bude u centru pažnje i ljuti se ukoliko u tome ne uspe. Ne voli držanje u naručju i rukama, ali će vam se rado popeti na rame ili na frižider, ili gde god je to moguće... Nije posebno umiljata, ali zna biti veoma poslušna i odana porodici. Vezuje se uglavnom za jednog vlasnika i nepoverljiva je prema nepoznatim ljudima. Iako se ne ubraja u preterano glasne vrste, uvek će reći ono što ima i pri tom svoju tvrdnju potvrditi mahanjem repom. Zbog svojih velikih očiju egipatska mau izgleda uvek zabrinuta i ponekad će tu svoju „zabrinutost“ potvrditi pričajući sama sa sobom.

Nega i zdravlje

Prilično je osetljiva na hladnoću, sklona je  prehladama i zapaljenju pluća i iz tog razloga zimi joj treba obezbediti topao prostor u kući. Može patiti od genetski naslednih bolesti. Ne zahteva više od uobičajenog četkanja, trimovanja noktiju i čišćenja ušiju. Kupanje je skoro nepotrebno. Prosečan životni vek ove rase je 15 godina.

Pogledajte još rasa

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom prašinom.

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka - nežni džin prelepog repa i krzna i veoma dobre naravi.

Američka oštrodlaka mačka

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek vraća u prvobitni položaj.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu.

Američka kratkodlaka mačka

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi da odraste.

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom.

Pesme

Slavne životinje

Mačke