Mađarska kratkodlaka vižla

Poreklo

Mađarska kratkodlaka vižla smatra se veoma starom originalnom mađarskom rasom koja je prvobitno služila za lov na ptice i sitnu divljač. Na mađarskom jeziku vižla znači ptičar. Prilikom lova, vižla je korišćena zajedno sa sokolovima. Pas bi pokazao na divljač, najčešće pticu, isterao je na čistinu ili primorao da poleti, a zatim bi soko uhvatio lovinu. Iako se i dalje koristi u lovu, danas je mađarska vižla veoma odan i privržen porodični pas.

Preci današnje mađarske kratkodlake vižle doselili su se još u srednjem veku zajedno sa mađarskim plemenima u područje Panonske nizije. Prvi zapisi i slike lova na kojima je prikazan i pas nalik današnjoj vižli potiču iz X veka. U vreme turskih osvajanja primerci ove rase ukrštani su žutim turskim lovačkim psom što je doprinelo današnjem izgledu ovog prelepog psa. Po podacima iz 1731. godine mađarska aristokratska porodica Zaj prva je počela sa uzgojem mađarskih vižli. „Zlatna vižla“ je u to vreme postala omiljeni pratilac plemića. Nazivana je „poklonom kraljeva“ – dobiti vižlu na poklon predstavljalo je veliku čast.

Aristokratska vižla

Za vreme Prvog svetskog rata ovaj inteligentni pas korišćen je za prenošenje poruka, a po završetku rata ugroženost ove rase porasla je do te mere da joj je pretilo izumiranje. Ipak, posvećeni vlasnici pasa uspeli su da obezbede njen opstanak. Prvi rasni klub i prvi rodovnik mađarskih vižli datira iz 1920. godine, a 1935. je rasa zvanično priznata. Nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući emigraciji dolazi do njenog širenja. U SAD je 1954. godine osnovano prvo udruženje, a sama rasa prepoznata je 1960. godine.

U cilju poboljšanja rase vižla je ukrštana sa drugim lovačkim psima, ptičarima i poenterima.Od mađarske kratkodlake vižle u prvim decenijama XX veka razvijena je i posebna rasa – mađarska oštrodlaka vižla. 

Psi rase - vižla u lovu

Izgled

Vižla  se ubraja u pse srednje veličine, težine 20 do 35kg i visine 52 do 61cm. Ženke su uobičajeno nešto sitnije od mužjaka. Mišićav, snažnog kostura, ali istovremeno i vitak i elegantan, ovaj pas poseduje prepoznatljivu tamno zlatnu ili bakarnu boju i po standardu ne sme posedovati nikakve šare ili pruge. Oči su uvek nešto tamnije nijanse, ali uvek u skladu sa bojom krzna. Glava je plemenita, lobanja široka njuška duga, prava i sužava se prema dobro razvijenom nosu. Uši vise sa strane uz glavu. Leđa su prava, grudni koš dugačak i dubok, a noge dugačke sa horizontalnim repom koji se uobičajeno skraćuje na dve trećine. Dlaka je kratka i jednoslojna. 

Narav

Vižla je temeperamentan i energičan pas koji zahteva veliku količinu fizičke aktivnosti i to ne uobičajene šetnje na povocu, već trčanja i treninga u prirodnom okruženju, koji treba da traje jedan do dva sata dnevno. Upravo zbog takve prirode ne preporučuje se vlasnicima koji žive u stanu. U slučaju da nema dovoljno aktivnosti može postati destruktivna. Za ovu rasu nepohodna je dresura i socijalizacija od malena. Ubraja u nadprosečno inteligentne pse, brzo uči i može biti veoma dobar policijski ili pas spasilac.

Sa druge strane, vižla teži da bude što više u blizini svog vlasnika i samo u tom slučaju biće srećna. Čak i kada postoji dvorište, njeno mesto je u kući uz vlasnika za koga će se prilepiti poput lepka i pratiti ga kao senka. Izuzetno je odana, brižna i nežna, a ukoliko nema dovoljno pažnje cvileće i umiljavati se kako bi je dobila. Ovo je pas koji zahteva vlasnika koji će mu pružiti dovoljno ljubavi, vremena i pažnje i koji će se dugoročno posvetiti svom ljubimcu. Dobro se navikava na porodicu i voli decu, mada je zbog njene žive naravi potrebno voditi računa u kontaktu sa manjom decom. Ukoliko se od malena navikne na mačke i druge pse slagaće se sa njima, mada je poželjno ptice i manje ljubimce držati van njenog dometa.  Zbog svoje lovačke prirode veoma rado će pojuriti i uloviti svaku nepoznatu životinju. Budući da ima izraženu potrebu za žvakanjem, dobro joj je obezbediti veliki broj igračaka.

Vižla na krevetu

Nega i zdravlje

Kratka dlaka mađarske kratkodlake vižle ne zahteva puno nege. Ubraja se u veoma čiste pse, koji ne poseduju izražen miris i kojima je retko potrebno kupanje. Potrebno je redovno skraćivanje noktiju i čišćenje ušiju. Ubraja se u zdrave rase, mada se u istoriji bolesti pojavljuju oboljenja poput displazije kukova, epilepsije i katarakte.  Prosečan životni vek mađarske kratkodlake vižle je 10 do 14 godina.

Pogledajte još video klipova

Australijski kelpi

Istinski "workaholic" među psima.

Argentinski pas

Dobro istreniran, ovaj veličanstveni pas biće požrtvovani pas vodič, p...

Labrador retriver

Neizmerna plemenitost, poverenje i ljubav. Pas koji će sa zahvalnošću

Akita

Akita - pas koji ima dušu samuraja.

Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišon – pas koji voli da ljudi oko njega budu srećni.

Šiba inu

Pas koga ćete voleti zato što je inteligentan, svojeglav, zabavan i mi...

Bigl

Vesele naravi, inteligentan i nezavisan ali pun ljubavi, pas koji će

Pogledajte još video klipova

Lenjivac koji voli da se fotografiše

Pogledajte čarobne oči lenjivca koji uživa u slikanju.

Slavne životinje

Pesme

Mačke