Kovrdžavi bišon

Poreklo

Put kroz istoriju ovog malog preslatkog superljubimca je put od kraljevića do prosjaka. Od velike popularnosti na dvoru francuskih kraljeva, inspiracije za velike slikare poput Francijska Goje, na čijim se slikama može videti, do psa koji je služio za jeftine zabave i cirkuske predstave u 19. veku. Ipak, ovaj inteligentni i iznad svega srdačni pas odoleo je svim iskušenjima i danas se ubraja u najpopularnije rase malih pasa, namenjenih pre svega za kuću. Iako se kao i za većinu rasa, tačno vreme nastanka ne može utvrditi, prvi podaci o bišonu pominju se u 15. veku. Preci današnjeg bišona nastali su ukrštanjem pudle i španijela ili  francuskog vodenog psa – barbeta. Na ovaj način nastale su četiri rase – bolonjezer, maltezer, havanezer i bichon Tenerife od koga vodi poreklo današnji kovrdžavi bišon  - bichon frise. U Francuskoj najveću popularnost dostiže u vreme Anrija III. Za ovog kralja vezana je i legenda da je svog bišona toliko voleo da ga je nosio sa sobom u korpici obešenoj oko vrata. U damskim krugovima francuske renesanse mažen je, držan u krilu, ukrašavan mašnicama i trakama, šišan i friziran. Nestankom francuskog plemstva, menja se i sudbina ovog razmaženog psa. Zbog svoje inteligencije i sposobnosti učenja različitih trikova, bišon postaje cirkuski pas i pas uličnih zabava. Ipak, zahvaljujući upravo svojoj ljupkosti i sposobnostima, bišon opstaje kao rasa. Tek u XX veku, 1933. godine usvojen je standard rase, kada je rasa zvanično i priznata, mada je u nekim zemljama poput Nemačke pravo ime rase upisano tek 1980. godine.

bichon frise

Izgled

Bišoni se ubrajaju u male rase pasa, težine od 5 do 10kg, visine 20 do 30cm. Iako mogu biti crni ili u boji kajsije, na takmičenjima je jedino priznata prepoznatljiva snežno bela dlaka, čvrsta i kovrdžava, koja uz to mora biti i raščešljana, dužine 7 do 10cm. Iz snežno belih kovrdža izdvajaju se crne, živahne i izražajne oči okruglog oblika i maleni okrugao sjajno crni nos. Glava bišona je uzdignuta, vrat dugačak. Uši su tanke,  viseće, srednje dužine, pokrivene gustom kovrdžavom dlakom.Glava je skladna u odnosu na telo, koje karakterišu  dobro razvijen grudni koš i prave prednje noge sa razvijenim butinama i širokim krstima. Rep je pufnast i povijen naviše.

Narav

Osobina kojom bišon osvaja simpatije svih ljubitelja pasa je njegova srdačnost i vedrina. Veoma je odan i poslušan i voli da bude u društvu ljudi koje doživljava kao svoj čopor prilikom šetnje. U kući će žudeti za pažnjom, maženjem i negom. Nezavisnog duha, radoznao i inteligentan, veoma će brzo naučiti različite trikove i izvoditi ih srećan da udovolji svom vlasniku. Takođe će usvojiti i pravila ponašanja u kući, što je prilično potrebno i korisno, budući da ovaj živahni pas ima dovoljno energije koju je potrebno usmeriti. Kao i kod drugih rasa malih pasa potreškoće se javlaju kada je u pitanju obavljanje nužde u stanu i potrebno je imati dosta strpljenja kako bi se ovaj problem uspešno rešio. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom vaspitavanja su stvari u stanu poput kablova koje može lako pregristi, ugrožavajući tako svoj život. Iako je, pre svega, kućni pas neophodna mu je šetnja i socijalizacija. Budući da je druželjubiv u odnosu sa drugim psima, korisno ga je opustiti i osloboditi straha od drugih, pogotovo većih pasa. Ukoliko je pravilno vaspitan neće imati nikakvih problema u druženju sa drugim psima, sa kojima će lako sklapati prijateljstva. Kovrdžavog bišona možete voditi svuda sa sobom i on će uživati u svakoj situaciji, bilo da idete do prodavnice ili putujete na letovanje. Nasuprot tome, ova rasa nikako ne podnosi da ostaje dugo sama, i u tom slučaju postaje depresivan ili čak agresivan što ispoljava pre svega prečestim lajanjem, koje mu nije svojstveno i neposlušnošću. Veoma dobro se slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima poput mačaka i sl.

Nega i zdravlje

Kovrdžavi bišon je zdrava i dugovečna rasa. Jako se malo linja, ali ima veoma gustu kovrdžavu dlaku koju je iznad svega potrebno redovno održavati. U periodu odrastanja, potrebno ga je češljati svakodnevno. Za odrasle pse preporučuje se češljanje makar jednom nedeljno i odlazak kod frizera za pse jednom mesečno. Ukoliko se redovno ne četka, dlaka će se ućebati i umrsiti do te mere da se ne može raščešljati uopšte. U tom slučaju ispod ućebane dlake mogu se stvoriti rane. Četkanje je neophodno i pre kupanja iz istih razloga. Pored dlake, kada su bišoni u pitanju, potrebno je obratiti pažnju i na negu očiju, budući da je rasa podložna očnim infekcijama i stvaranju katarakte.  Ishrana bišona identična je ishrani malih pasa bilo koje rase. Preporučuje se jedan ili najviše dva manja obroka, uz dosta fizičke aktivnosti kako ne bi došlo do pojave gojaznosti. Polnu zrelost dostižu već sa 8 meseci. Dugovečni su, prosečan životni vek rase je 12 do 15, pa i više godina.

Pogledajte još video klipova

Šiba inu

Pas koga ćete voleti zato što je inteligentan, svojeglav, zabavan i mi...

Australijski kelpi

Istinski "workaholic" među psima.

Engleski buldog

Pas koji će se sa vama izležavati, deliti gurmanske poslastice, zabavl...

Mađarska kratkodlaka vižl...

Lovački pas aristokratskog stava i velikog srca čiji je najvažniji cil...

Argentinski pas

Dobro istreniran, ovaj veličanstveni pas biće požrtvovani pas vodič, p...

Labrador retriver

Neizmerna plemenitost, poverenje i ljubav. Pas koji će sa zahvalnošću

Bigl

Vesele naravi, inteligentan i nezavisan ali pun ljubavi, pas koji će

Pogledajte još video klipova

Oprez! Tvor na putu!

Kako se ponašati ako vozite bicikl i naiđete na tvora? Ili celu porodicu? Samo stanite mirno i pustite ih da prođu... Slikajte obavezno!

Slavne životinje

Pesme

Mačke