Severno inuitski pas - jezovuk iz "Igre prestola"

Igra prestola (Game of thrones eng.), jedna od najgledanijih serija poslednjih godina donela je potpuno neočekivanu popularnost jednoj novoj i još uvek ne potpuno priznatoj rasi pasa – Severno inuitskom psu.

Obožavaoci serije u velikoj meri posvećeni su porodici Stark, čiji je zaštitni znak jezovuk, originalno u seriji Direwolf, u našem jeziku životinja poznata i kao strašni vuk. Već u prvoj epizodi serije, potomci Edarda Starka postaju vlasnici šest mladunaca jezovuka. Njihovi pratioci, Ghost (pripada Džonu Snou), Saggydog (Rikonov jezovuk), Summer (Brendonov jezovuk), Nymeria (pripada Arji), Gray Wind (pripada Robu) i  Lady (Sansin ljubimac), bezgranično požrtvovani i odani svojim vlasnicima, iako im nisu dodeljene baš srećne sudbine,  zauzimaju značajno mesto u mitologiji serije. Gledajući seriju i ove prelepe životinje, retko ko ne poželi da i sam ima sličnog ljubimca za pratioca. Sam pisac knjiga od kojih je nastao serijal Džordž R.R. Martin poznat je kao zaštitnik vukova i donator društvima za zaštitu ovih životinja.

Ono što je manje poznato je da je vrsta vukova koja se pominje u seriji postojala u stvarnosti i da je izumrla pre oko 12.000 godina. Jezovuk je naseljavao Severnu i Južnu Ameriku. Jači i veći od sivog vuka, snažnih čeljusti, jezovuci su se hranili krupnijim životinjama nego obični vukovi. Ovaj predator prosečne dužine od 1,5m dostizao je težinu i do 100kg. Smatra se da su živeli u čoporima i lovili uglavnom sporije vrste.

U velikom broju slučajeva ljudi su pokušavali da ukršanjem raznih vrsta pasa i vuka dobiju rasu koja će imati osobine vukova i odanost pasa. U praksi je ovo teško izvodljivo, a u velikom broju zemalja i nelegalno.

Ipak, ljudima je pošlo za rukom da stvore rasu psa vučjeg izgleda a dobre naravi. U samoj seriji, junaci koji su glumili vukove Starkovih su Severno inuitski psi, nastali krajem 20.veka, ukrštanjem malamuta, sibirskog haskija i nemačkog ovčara. Ovi psi poseduju vukoliki izgled i snagu sa jedne strane, dok su sa druge strane odani i dobroćudni. Veoma su inteligentni i mogućnosti njihovog treninga su bezgranične. Nisu baš preporučljivi kao psi čuvari, budući da retko laju i veoma su srdačni i prema nepoznatim ljudima. Prosečno žive 12 do 15 godina. Najviše odgajivačnica ove vrste nalazi se u Velikoj Britaniji.

Koliko svernoinuitski pas može očarati ljude pokazuje i primer glumice Sofi Tarner, koja u seriji igra ulogu Sanse Stark. Nakon što je epizoda njenog psa Lejdi završena, Sofi je usvojila ovog psa koji sada srećno živi u domu porodice Tarner.

Izvori:

http://www.popsugar.com/

http://nisociety.com/

Slavne životinje

Pesme

Mačke