Miki Maus slavi 88. rođendan – Srećan rođendan, Miki!

Za sve koji su odrasli gledajući crtane filmove, čitajući Politikin zabavnik ili su malo stariji i pamte i Mikijev zabavnik, jedan od omiljenih likova iz detinjstva je svakako najslavniji miš na svetu - Diznijev Miki Maus.

Iako je prethodno snimljeno još par crtaća koji nisu izbili u prvi plan, prvi film u kome se Miki zvanično pojavio kao junak objavljen je 18. novembra daleke 1928. godine. Bio je to crtani pod nazivom Parobrod Vili.  Ovo je bio jedan od prvih crtanih filmova sa sinhronizovanim zvukom, muzikom, dijalozima, zvučnim efektima. Produkcija Dizni ovaj datum smatra Danom Mikijevog rođenja.

Ovaj čuveni Diznijev karakter pojavio se samo dvadeset dana nakon čuvenog „crnog utorka“, kraha njujorške berze1929. godine. Njegov optimizam vraćao je radost u dečje domove u tim tužnim vremenima. Miki je kreiran kao zamena za raniji lik zeca Osvalda i prvobitna ideja bila je da dobije ime Mortimer. U narednih godinu dana Mikijeva popularnost je rasla i zahvaljujući klubovima koji su se bavili humanitarnim radom i donacijama, poput Kluba Miki Mausa iz Salema, Oregon koji je prikupljao hranu, igračke i novac za siromašne. Ova praksa proširila se širom Amerike, i u 1932. godini Mikijev klub dostigao je milion članova.

Od prvog filma, Mikijev izgled se postepeno menjao. 1929. godine, Miki je dobio bele rukavice, 1938. redizajniran je izgled tela a 1940. uši kao Mikijev zaštitni znak reanimirane su iz realističnije perspektive. Ovaj junak svakako će biti zapamćen kao crni miš u belim rukavicama, sa rukama koje imaju četiri prsta, cipelama i šorcu sa istaknuta po dva dugmeta na prednjem i zadnjem delu. Prvi čovek koji je pozajmio svoj glas Mikiju upravo je bio Volt Dizni.

 

Iako u ranim filmovima nije predstavljen kao tipičan heroj ovaj saosećajni i savesni udvarač i pratilac čuvene Mini Maus koja se pojavila 1929. godine, Miki je doživeo veliku popularnost. Nakon Mini, 1930. godine, Mikiju se pridružio i njegov kućni ljubimac Pluton, žuto-narandžasti mešanac, koji je kroz filmove uveseljavao i zadavao slatke brige savesnom Mikiju. Snimljeno je preko 130 kratkometranih i dugometražnih crtanih filmova. Miki Maus je prvi crtani junak koji je na svoj pedeseti rođendan dobio svoju zvezdu u Holivudu. 1934. godine ušao je u Britanika enciklopediju, a sam Volt Dizni je 1932. godine dobio nagradu američke Akademije za kreiranje ovog crtaća. Deset filmova o Mikiju nominovano je za najbolje animirane filmove, a 1941. godine, Lend a paw je nagradu i osvojio.

Srećan rođendan, Miki!

Izvori:

www.nationaldaycalendar.com   

indianexpress.com

Slavne životinje

Pesme

Mačke