Patke koje se pretvaraju da su flamingosi

Patka misli da je flamingo

Famingosi su ptice dobro poznate po svom otmenom izgledu, gracioznim pokretima I specifičnoj ružičastoj boji po kojoj su i dobili naziv. Po svojoj genetskoj strukturi najbliže su povezani sa pticama iz reda gnjuraca. Uprkos konstituciji dobri su plivači. U prirodi se mogu sresti četiri podvrste flamingosa.

Naseljavaju tople i vlažne predele širom sveta.  Žive u velikim jatima koja se dele na manja u vreme parenja. Nakon polaganja jaja mužjak i ženka naizmenično ih čuvaju i leže na njima. Obično legu po jedno jaje. Po izleganju, ptići flamingosa su beli, ružičaste nijanse dobijaju u roku od dve godine i to samo ako se u njihovoj ishrani nalaze račići od čijeg pigmenta i potiče njihova specifična boja. Pored račića, hrane se još algama, planktonima, sitnim ribicama i larvama. U zavisnosti od ishrane variraju nijanse njihovih boja.

Njihov karakterističan način stajanja  na jednoj nozi sa pognutom glavom i savijenim kljunom može se smatrati zaštitnim znakom ove životinje.

Patka je vrsta ptice koju upoznajemo još kao deca kroz dečije pesmice i crtane filmove. Nastanjuju krajeve sa umerenom  i toplom klimom. Po svojoj konstituciji, više su usmerene na plivanje nego ronjenje. Razvijena krila divlje patke omogućavaju joj da leti veoma brzo. Mužjaci divlje patke poznati su po svojoj raskošnoj boji, dok su ženke smeđe i manje upadljive. U jednom gnezdu patke može se izleći i do 13 jaja. Domaća patka vodi poreklo od divlje patke i uzgaja se zbog mesa, jaja i perja. Neretko, ove simpatične ptice postaju kućni ljubimci. Patke su veoma proždrljive ptice koje se hrane travom, biljkama, insektima, crvima, puževima i dr. U divljini veoma su čest plen mnogih predatora.

Patke su poznate po svom hodu koji u suštini predstavlja geganje koje može biti simpatično, ali svakako ne graciozno. Noge i vrat vidno su kraće od nogu i vrata flamingosa. Koliko god mužjaci divlje patke branili boje svoje vrste, daleko da poseduju ružičastu zaštitnu boju flamingosa.

Patka misli da je flamingo

Patke na ovim slikama možda stvarno  misle da su flamingosi. Nemojte im reći istinu, mogu pasti u depresiju.

Patka misli da je flamingo

A možda samo žele da se uklope u sredinu i prilagode grupi. Zar ne činimo to svi ponekad?

Patka misli da je flamingo

Probaj dok ne uspeš - možda je ova imitacija rezultat truda.

Patka misli da je flamingo

Liči na patku, hoda kao patka, pliva kao patka, čuje se njen glas "kva, kva"... To mora da je flamingo!

Patka misli da je flamingo

Stručnjaci kažu da vodene ptice stoje na jednoj nozi povijenog vrata zato što im je hladno i na taj način održavaju toplotu. Možda su ove simpatične životinje gledajući famingose upravo primenile tu tehniku grejanja.

Patka misli da je flamingo

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

 • Mačke rase - korat mačka

  Korat mačka

  Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

 • Mačke (rase) - ragdol mačka

  Ragdol mačka

  Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

 • Mačke (rase) - egipatska mau

  Egipatska mau mačka

  Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Lav, koga je napao čopor hijena, pokazuje zahvalnost spasiocu

Još jedan odličan video, kojim nas BBC Earth podseća na veličanstvenu prirodu i život u divljini. Obavezno pogledajte do kraja!

 • Kenguri u torbi

  Bebe kenguri se spremaju za spavanje

  Kako izgleda kada se bebe kanguri spremaju za spavanje, pogledajte u videu.

 • Psi mačke i ostale životinje

  Psi, mačke i još ponešto

  Pogledajte kako se različite životinje raduju životu i uživaju u igri. Njihova prirodna jednostavnost može nas mnogo čemu naučiti!

 • Mama tvor sa porodicom

  Oprez! Tvor na putu!

  Kako se ponašati ako vozite bicikl i naiđete na tvora? Ili celu porodicu? Samo stanite mirno i pustite ih da prođu... Slikajte obavezno!

Slavne životinje

Pesme

Mačke