Pustinjska mačka nestaje iz vidokruga u treptaju oka

Pustinjska mačka i mačići

Pustinjska mačka je retka vrsta mačaka čije stanište se nalazi u peščanim i kamenim pustinjama Severne Afrike i Jugoistočne i Centralne Azije, daleko od područja bogatih vodom. Ovo su povučene i tajanstvene životinje koje love uglavnom noću, pa ih je prilično teško videti. Za ovu vrstu mačke kaže se da će dok trepneš pobeći iz ljudskog vidokruga. Iako se trenutno ne smatra ugroženom, kategorisana je kao vrsta kojoj opstanak može biti ugrožen u skorijoj budućnosti.

Ova vrsta mačke poseduje mogućnost preživljavanja i na ekstremno visokim i niskim temperaturama. Ubraja se u male mačke i prosečno je teška 1,5 do 3,4kg. Poseduje izuzetno razvijeno čulo sluha, uši su joj trouglaste i prilagođene životu u pustinjskim predelima. Krzno ove mačke je uobičajeno boje peska, ponekad sa tačkastim i tigrastim šarama i savršeno se uklapa u sredinu u kojoj živi. Na donjem delu glave, grudima i stomaku dlaka je beličasta. Na nogama i repu mogu se primetiti crne trake. Donji deo šapa pustinjske mačke prekriven je gustim krznom, tako da je njene tragove veoma teško pratiti. Veoma se brzo kreće i dobar je lovac. Hrani se uglavnom malim pticama, gušterima i insektima. Sposobna je da brzim kopanjem dođe do plena, a ostatke hrane zakopava ostavljajući ih za kasnije.

Mada je u prirodi pustinjska mačka žrtva većih predatora, ugroženost ove vrste posledica je degradacije njenog prirodnog staništa izazvanog širenjem ljudske populacije i izgradnjom naselja. Veoma teško opstaje u zarobljeništvu, gde je podložna bolestima respiratornog trakta i veoma se retko razmnožava. Do 2009. godine samo je 200 primeraka pustinjske mačke širom sveta uspelo da se adaptira i preživi van svog prirodnog staništa.

Po pisanju sajta Nju Sajntist u avgustu 2016. godine pojava pustinjske mačke zabeležena je na području Ujedinjenih Arapskih Emirata prvi put nakon deset godina.

Tigrasta pustinjska mačka

Izvori: www.seeker.com

www.newscientist.com

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

 • Mačke rase - korat mačka

  Korat mačka

  Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

 • Mačke (rase) - ragdol mačka

  Ragdol mačka

  Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

 • Mačke (rase) - egipatska mau

  Egipatska mau mačka

  Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Lav, koga je napao čopor hijena, pokazuje zahvalnost spasiocu

Još jedan odličan video, kojim nas BBC Earth podseća na veličanstvenu prirodu i život u divljini. Obavezno pogledajte do kraja!

 • Kenguri u torbi

  Bebe kenguri se spremaju za spavanje

  Kako izgleda kada se bebe kanguri spremaju za spavanje, pogledajte u videu.

 • Psi mačke i ostale životinje

  Psi, mačke i još ponešto

  Pogledajte kako se različite životinje raduju životu i uživaju u igri. Njihova prirodna jednostavnost može nas mnogo čemu naučiti!

 • Mama tvor sa porodicom

  Oprez! Tvor na putu!

  Kako se ponašati ako vozite bicikl i naiđete na tvora? Ili celu porodicu? Samo stanite mirno i pustite ih da prođu... Slikajte obavezno!

Slavne životinje

Pesme

Mačke