Priroda nas upozorava

Sajga antilopa

Za samo tri dana u Kazahstanu je od epidemije uginulo preko 150.000 sajga antilopa. Ekipa snimatelja serijala Planeta Zemlja, koja je snimila i poznati video male morske iguane na Galapagosu, ovih dana prisustvovala je zastrašujućem prizoru - masovnom  pomoru antilopa u stepama Kazahstana.  

U 2015. godini takođe je od epidemije stradalo preko 300.000 ovih životinja. Kazahstanske vlasti tada su zabranile lov na ove životinje, naloženo je formiranje Komisije za ispitivanje razloga epidemije i zatražena pomoć međunarodne zajednice. Po tadašnjim saznanjima uzrok smrti antilopa bila je pasteleroza ili tzv. kolera živine, koja napada domaće i divlje životinje, pa i ovu vrstu antilope.

Sajga antilope karakteristične su po svojoj izduženoj  i neobično velikoj njušci  i naseljavaju stepe Kazahstana i Mongolije. Nekada su nastanjivale i delove Rumunije, ali su u ovim krajevima istrebljene. Odlični su plivači, hrane se biljkama, često otrovnim za druge vrste i zahvaljujući debelom krznu koje dobijaju u zimskom periodu mogu preživeti na niskim temperaturama.

Ove životinje preživele su ledeno doba, a danas se ubrajaju u ugrožene vrste.

Ekipa Planet Earth serijala prisustvovala je ovom prizoru sa strepnjom da prisustvuje istrebljenu vrste. Na sreću, po podacima nadležnih službi to se nije desilo, budući da postoje podaci o živim sajga antilopama. Ipak, za siguran opstanak ove vrste potrebno je u najskorije vreme preduzeti ozbiljne korake.

Uginula sajga antilopa

Izvori:

www.mirror.co.uk

www.b92.net

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

 • Mačke rase - korat mačka

  Korat mačka

  Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

 • Mačke (rase) - ragdol mačka

  Ragdol mačka

  Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

 • Mačke (rase) - egipatska mau

  Egipatska mau mačka

  Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Bebe kenguri se spremaju za spavanje

Kako izgleda kada se bebe kanguri spremaju za spavanje, pogledajte u videu.

Pesme

Slavne životinje

Mačke