Priroda nas upozorava

Sajga antilopa

Za samo tri dana u Kazahstanu je od epidemije uginulo preko 150.000 sajga antilopa. Ekipa snimatelja serijala Planeta Zemlja, koja je snimila i poznati video male morske iguane na Galapagosu, ovih dana prisustvovala je zastrašujućem prizoru - masovnom  pomoru antilopa u stepama Kazahstana.  

U 2015. godini takođe je od epidemije stradalo preko 300.000 ovih životinja. Kazahstanske vlasti tada su zabranile lov na ove životinje, naloženo je formiranje Komisije za ispitivanje razloga epidemije i zatražena pomoć međunarodne zajednice. Po tadašnjim saznanjima uzrok smrti antilopa bila je pasteleroza ili tzv. kolera živine, koja napada domaće i divlje životinje, pa i ovu vrstu antilope.

Sajga antilope karakteristične su po svojoj izduženoj  i neobično velikoj njušci  i naseljavaju stepe Kazahstana i Mongolije. Nekada su nastanjivale i delove Rumunije, ali su u ovim krajevima istrebljene. Odlični su plivači, hrane se biljkama, često otrovnim za druge vrste i zahvaljujući debelom krznu koje dobijaju u zimskom periodu mogu preživeti na niskim temperaturama.

Ove životinje preživele su ledeno doba, a danas se ubrajaju u ugrožene vrste.

Ekipa Planet Earth serijala prisustvovala je ovom prizoru sa strepnjom da prisustvuje istrebljenu vrste. Na sreću, po podacima nadležnih službi to se nije desilo, budući da postoje podaci o živim sajga antilopama. Ipak, za siguran opstanak ove vrste potrebno je u najskorije vreme preduzeti ozbiljne korake.

Uginula sajga antilopa

Izvori:

www.mirror.co.uk

www.b92.net

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

 • Mačke rase - korat mačka

  Korat mačka

  Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

 • Mačke (rase) - ragdol mačka

  Ragdol mačka

  Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

 • Mačke (rase) - egipatska mau

  Egipatska mau mačka

  Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Psi, mačke i još ponešto

Pogledajte kako se različite životinje raduju životu i uživaju u igri. Njihova prirodna jednostavnost može nas mnogo čemu naučiti!

Pesme

Slavne životinje

Mačke

Pratite nas na Instagramu

Pratite nas na Twiteru