Pas Sv. Bernarda Betoven - plemenitost na delu

Iako se film o Betovenu, psu Sv. Bernarda koji je kao štene usvojila porodica Njutn može uvrstiti u tipične dečije komedije pune uzbuđenja, neočekivanih situacija i dogodovština koje se završavaju srećnim krajem, poruka koju sa sobom nosi ova filmska priča daleko je ozbiljnija. Plemenitost koju nam pokazuje pas Betoven, junak ovog filma je istinska vrlina koja ne traži pohvalu i potvrdu. Ljubav i dobrota ovog psa su bezgranične i nesebične.

Priča počinje u prodavnici životinja, gde štene bernardinca iščekuje da bude kupljeno. Nakon pljačke prodavnice, veliki broj štenaca biva ukraden i odveden u nelegalnu laboratoriju, gde ukradene životinje čeka patnja i sigurna smrt. Betoven uz pomoć još jednog psa uspeva da pobegne iz kamiona kojim je transportovan i tražeći novi dom dolazi u kuću porodice Njutn. Iako otac porodice Džordž (igra ga glumac Čarls Gordin) nije baš oduševljen novim ljubimcem, Betoven osvaja srce ukućana, majke Alis (Boni Hant) i njihovo troje dece, Teda, Emili i Rajs. Betoven, koji dobija ime po slavnom kompozitoru odrasta u snažnog psa, čuvara porodice, koji iako nekad neshvaćen pomaže u svim prilikama – kada je potebno pridobiti simpatiju u školi, oterati nasilnike i čak spasiti dečiji život. Interesantan detalj pokazuje Betovena koji i dalje brine i nosi hranu svom četvoronožnom drugaru sa kojim na početku filma pobegao iz kamiona. Zaplet počinje kada zli veterinar počinje da kuje plan o uzimanju Betovena i njegovom odvođenju u laboratoriju. Cela priča završava se oslobađanjem ne samo Betovena, već i ostalih životinja. Sam Betoven, konačno biva prihvaćen i od strane oca Džordža, koji predvodi akciju spašavanja.

Pas Sv. Bernarda ili popularno bernardinac je rasa koja vodi poreklo sa Alpa, prvenstveno švajcarskih i italijanskih predela. Iako se ovi psi u zapisima pominju još u 11. veku kao čuvari manastira, u 17. veku  postaju popularni budući da su uzgajani i obučavani za spašavanje putnika, zalutalih i izgubljenih u planinama. Po nekim pričama, bernardinac je sposoban da predoseti lavinu, a ono što je izvesno je njegov izuzetan njuh kojim može osetiti čoveka duboko zakopanog u snegu. Daleko najpoznatiji spasilac je bernardinac Beri, za koga se tvrdi da je spasao preko 40 ljudskih života i čiji se posmrtni ostaci nalaze u muzeju u Bernu. Poznato je da je Napoleon u toku svojih osvajanja sa sobom vodio pse Sv Bernarda, zahvaljujuću kojima nijedan ranjenik nije bio izgubljen.

Budući da je veliki broj ovih pasa stradao prilikom obavljanja spasilačkih poduhvata, početkom 19. veka došlo je do opasnosti od izumiranja cele rase. Održanje rase na sebe su preuzeli sveštenici, koji su istovremeno radili i na poboljšanju karakteristika vrste. Iz tog perioda datiraju i pokušaji ukrštanja sa njufandlendom. Današnji bernardinci su psi krupniji od prvobitne rase, težine 60 do 120kg dugačke ili kratke, glatke dlake uobičajeno bele boje sa riđim pegama, impresivne okrugle glave sa crnom njuškom i naboranim čelom. Narav ovog psa poseduje sve osobine koje opravdavaju naziv „plemenite“ životinje – hrabar, požrtvovan i snažan, a istovremeno dobroćudan i izuzetno naklonjen deci i porodici. Rasa je priznata i standardizovana 1888. godine.

Prvi film o bernardincu Betovenu objavljen je 1992. godine. Nakon izuzetnog uspeha filma snimljeno je još sedam nastavaka koji prate dogodovštine junaka i njegovih potomaka, kao i animirana serija. Originalni Betoven, čije je ime u stvarnosti bilo Kris, igrao je samo u prva dva nastavka, dok su ga kasnije zamenili potomci, koji su se smenjivali u različitim ulogama i scenama - Benc, koji je znao najviše trikova, Doli, ženka koja je najčešće igrala scene sa decom i štencima i Bumer za koga su bile rezervisane nestašne scene. Krisov trener bio je sada već čuveni Karl Luis Miler, koji je trenirao i životinje u filmu Bejb. Prikazivanje filma o Betovenu izazvalo je brojne negativne reakcije veterinara i njihovih udruženja, koji su smatrali da su ovim filmom prikazani na negativan način.

Izvori:

http://www.smithsonianmag.com/

http://moviepilot.com/

 

Slavne životinje

Pesme

Mačke