Retke i prelepe vrste divljih mačaka

1. Karakal je divlja mačka srednje veličine i živi na području Afrike i Azije - Srednjeg Istoka i Indije. Prirodno stanište karakal mačke su savane, polupustinjski i planinski predeli. Ime ove vrste potiče iz turskog jezika i znači "crne uši". 

Retke divlje mačke - karakal

Karakal je mišićava i snažna životinja dugačkih nogu, kratke i široke glave i dugačkih resastih ušiju sa crnim vrhom. Dostiže težinu do 18kg i dužinu do 1m. Zadnje noge ove mačke duže su za 30% od prednjih i izuzetno mišićave, što joj daje sposobnost izuzetnog odskoka. Hrani se pretežno sitnim životinjama: gmizavcima, pticama i glodarima, mada može uloviti i životinje veće od sebe poput antilopa. Ubraja se u noćne životinje. Može se naviknuti na ljude i živeti kao ljubimac. U Starom Egiptu i Indiji karakal je korišćen u lovu na ptice, budući da može skočiti i više od 3m u visinu i uhvatiti pticu u letu. Ubraja se u raspostranjene vrste kojima ne preti rizik od nestajanja. 

2.  Andska mačka je vrsta nastanjena jedino u hladnim planinskim područjima Anda u Južnoj Americi na nadmorskoj visini iznad 4000m. Može se pomešati sa pampa mačkom, vrstom koja takođe živi u ovim krajevima, ali se nalazi na mnogo manjem stepenu ugroženosti. Ovo je jedinstvena vrsta mačke, što podrazumeva da nije zabeleženo postojanje nijedne podvrste.

Retke divlje mačke - andska mačka

Ubraja se u male vrste mačaka.Težina ove mačke  ne prelazi 5,5kg, krzno je srebrno sivo, dugačko i mekano sa šarama na telu uobičajeno braon ili narandžaste boje i tamnim prstenovima na repu. Telo andske mačke dostiže dužinu do 70cm. Dugački rep, koji joj služi kao balans u lovu na nepristupačnom terenu može dostići i 2/3 dužine tela. Hrani se sitnim glodarima poput činčile. Veoma retko se može videti, tako da su podaci o ovoj vrsti u velikoj meri nepotpuni. Smatra se da u planinama Južne Amerike živi oko 2.500 andskih mačaka, što je čini ugroženom vrstom. 

3. Sumatranska mačka  nastanjena je na jugoistoku Azije (Sumatra, Tajland, Malezija i Borneo) i veoma se retko može videti kako u prirodi tako i u zarobljeništvu. Naziva se još i mačkom ravne glave. Upravo je oblik glave čini karakterističnom i prepoznatljivom. 

Retke divlje mačke - sumatranska mačka

Sumatranska mačka takođe se ubraja u male vrste mačaka. Njena težina ne prelazi 2,5kg, dužina 50cm a rep je relativno kratak, do 15cm. Specifično ravan skelet glave, dugačak nos i nesrazmerno veliki razmak između usko usađenih očiju i okruglih ušiju glavna su obeležja izgleda ove mačke. Krzno je gusto, na vrhu glave crvenkasto, gornja stana  tela je braonkasta, dok u predelu stomaka dominira bela boja. Zubi sumatranske mačke su izuzetno dugački, prilagođeni za lov na plen koji može lako iskliznuti iz čeljusti. Uglavnom se hrani ribom i žabama, mada može loviti i pacove i živinu. Kandže ove mačke ne uvlače se u potpunosti u šape. Ubraja se u noćne životinje. Živi pretežno u močvarnim predelima i njeno stanište se konstantno smanjuje, što takođe doprinosi ugroženosti ove vrste. U 1985. godini proglašena je izumrlom vrstom, ali je u narednih deset godina ipak primećen određeni broj živih primeraka u prirodnom staništu

4. Margaj je vrsta mačaka koja se danas može naći samo u zabačenim delovima Amazonije, iako je nekada naseljavala veliki deo Južne Amerike. Ugroženost ove vrste uslovljena je kako smanjenjem površine njenog prirodnog staništa, tako i nedozvoljenim lovom budući da ima prelepo veoma skupoceno krzno. 

Retke divlje mačke - margaj

Ova vrsta mačke podseća na nešto veću vrstu mačke po imenu ocelot. U odnosu na ocelota, margaj ima duže noge i rep i upečatljivo veće oči. Za razliku od ocelota koji uglavnom svoj plen nalazi loveći na zemlji, margaj je veoma je sposobna da se penje po drveću, gde provodi većinu života, loveći ptice, majmune i druge životinje. Poseduje veoma okretne zglobove što doprinosi veštini kretanja po drveću, po kome se kreće poput veverice. Može se zadržati u visini držeći se samo jednom šapom za granu ili lijanu. Sposobna je za horizontalan skok i do 3,7m. Debelo i mekano krzno braon boje svetlije je na stranama i prošarano crno braon rozetama. Glava i vrat prošarani su crnim linijama, a pozadina ušiju je crna sa belom tačkom u sredini. Mada je pretežno noćna životinja, ponekad se može primetiti i po danu. Ne živi u čoporima, obavezno obeležava teritoriju koja može obuhvatiti i do 16km2. Težina ove mačke kreće se od 3 do 9kg, dužina 80 do 132cm.

5. Serval je mačka srednje veličine koja  se pretežno može naći na području Južne Afrike, dok je u severnom delu ovog kontinenta znatno ređa.

Retke divlje mačke - serval

Izgled ove mačke karakterišu mala glava i velike okrugle uši. Dugačke noge ove životinje omogućavaju joj neprimetino kretanje na područjima prekrivenim niskom travom, u kojima pretežno i živi. Zlatno žuto krzno prekriveno je tufnama i prugama. Rep je kratak. Dužina tela je realtivno mala oko 60cm, prosečna težina ove mačke iznosi 9 do 18kg. Poput karakal mačke, dobar je skakač. Sposobna je takođe i da se penje po drveću i pliva, mada to uobičajeno ne radi. Hrani se pticama, glodarima, insektima i drugim manjim životinjama. Izraženo čulo njuha pomaže joj u lociranju plena. Ne smatra se ugroženom vrstom, mada je lov na ove životinje u većini zemalja zabranjen ili pak strogo kontrolisan.

6. Jaguarundi je mačka čija je postojbina područje Severne, Centralne i Južne Amerike. Veoma neobičnog izgleda, lica koje podseća na lasicu ova mačka ne ubraja se u ugrožene vrste.

Retke divlje mačke - jaguarundi

Glavne osobine ove vrste su mala glava i uši, kratke noge, dugačko telo i dugačak ravan rep. Mladunci jaguarundi mačke imaju tačkaste oznake po telu, dok je odrasla mačka jednobojna sive ili crvenkaste dlake. Većinom je aktivna preko dana, ubraja se u dnevne životinje. Hrani se zečevima, glodarima i drugim sitnim životinjama. Dobro pliva i vere se po drveću i genetski je slična pumi. Raste do 70cm i dostiže težinu od 3 do 9kg. tako da se ubraja u mačke male veličine. Najčešće obitava u šumskim predelima i poznata je po neobičnoj komunikaciji. Sposobna je da ispušta veoma različite zvuke poput cvrkuta i zvižduka. 

7. Kodkod je najmanja vrsta američke divlje mačke, sitnija čak i od domaće mačke. Njeno poreklo vezuje se za oba američka kontinenta, mada pretežno stanište danas predstavljaju kišne šume.

Retke divlje mačke - kodkod

Ova mačka male glave, velikih šapa i debelog izražajnog repa dostiže težinu najviše 2,5kg. Krzno kodkod mačke javlja se u različitim nijansama braon boje, svetlije u predelu stomaka. Prekriveno je tamnim tačkama i prstenovima na repu. Podjednako je aktivna danju i noću i hrani se glodarima, pticama, gušterima i drugim sitnim životinjama. Ne samo da se sa velikom lakoćom kreće po drveću, već na drvetu pravi i legla u kojima odgaja mladunce.

8. Mačka ribolovac je divlja mačka čije su prirodno stanište močvarni predeli Južne Azije – Indija, Indokina, Pakistan, Sumatra i Java. 

Retke divlje mačke - ribolovac

Dva puta veća od domaće mačke ova mačka ima maslinasto sivo krzno sa crnim tačkama raspoređenim na način da formiraju uzdužne pruge. Dužina i težina ove mačke variraju od staništa. U nekim predelima ova mačka dostiže težinu i do 11,7kg i dužinu do 80cm. Nos je karakteristično spljošten, uši zabačene i crne sa belom tačkom u sredini. Kandže mačke ribolovca su specifično dugačke, tako da izbijaju i mogu se videti čak i kada su uvučene. Ova pomalo zdepasta životinja srednje kratkih nogu i kratkog mišićavog repa, veoma je dobar plivač i ronilac i hrani se pretežno ribom i vodenim životinjicama. Poslednjih godina usled smanjenja površine njenog prirodnog staništa i zagađenja reka, mačka ribolovac primorana je da menja svoje navike i neretko se dešava da napada sitnu stoku koja se uzgaja na farmama. Zbog toga postaje česta meta farmera. Upravo zbog ovakve situacije ubraja se u ugrožene vrste. U pojedinim zemljama napori za održanje obuhvataju i uzgoj stoke namenjen za nadoknadu štete farmerima.

9. Crnonoga mačka je najmanja vrsta afričke divlje mačke. Ovo je endemska vrsta čije je stanište područje Namibije i Zimbabvea. Iako nosi naziv crnonoga, crna boja karakteristična je  samo za donji deo šapa ove mačke.

Retke vrste mačaka - crnonoga mačka

Boja krzna crnonoge mačke varira od mrkožute do boje cimeta, sa braon crnim tačkama i prstenovima na vratu, nogama i repu. Prosečna težina ove mačke iznosi samo 1,9kg, a dužina tela dostže najviše 45cm. Uši su okrugle u boji krzna, a oči krupne. Ubraja se u isključivo noćne životinje i uobičajeno se hrani glodarima i sitnim životinjama. Budući da živi u pustinjskim predelima razvila je sposobnost dugog opstanka bez vode. Potrebnu tečnost dobija kroz ishranu. Kao lovac je veoma aktivna i može uloviti i preko 10 životinja u toku jedne noći. Lokalno stanovništvo crnonogu mačku smatra veoma hrabrom životinjom, koja po legendi može uloviti i životinje daleko veće od sebe, poput žirafe.

Pročitajte još o retkim vrstama divljih mačaka: Pustinjska mačka

 

 

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

 • Mačke rase - korat mačka

  Korat mačka

  Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

 • Mačke (rase) - ragdol mačka

  Ragdol mačka

  Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

 • Mačke (rase) - egipatska mau

  Egipatska mau mačka

  Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Lav, koga je napao čopor hijena, pokazuje zahvalnost spasiocu

Još jedan odličan video, kojim nas BBC Earth podseća na veličanstvenu prirodu i život u divljini. Obavezno pogledajte do kraja!

 • Kenguri u torbi

  Bebe kenguri se spremaju za spavanje

  Kako izgleda kada se bebe kanguri spremaju za spavanje, pogledajte u videu.

 • Psi mačke i ostale životinje

  Psi, mačke i još ponešto

  Pogledajte kako se različite životinje raduju životu i uživaju u igri. Njihova prirodna jednostavnost može nas mnogo čemu naučiti!

 • Mama tvor sa porodicom

  Oprez! Tvor na putu!

  Kako se ponašati ako vozite bicikl i naiđete na tvora? Ili celu porodicu? Samo stanite mirno i pustite ih da prođu... Slikajte obavezno!

Pesme

Slavne životinje

Mačke