Khao manee (kao mani) mačka

Poreklo

Pored drugih, poznatijih rasa mačaka, poput sijamske i birmanske, čuvena tajlandska knjiga o mački pominje i mačku "dijamantskih očiju" koja svom vlasniku donosi blagostanje i bogatstvo. Naziv rase bio je "khao plat" - potpuno bela. Snežno bela boja i specifične oči koje su najčešće različite boje upravo i predstavljaju osnovno obeležje "khao manee" (kao mani) mačke. Po pisanim podacima, kralj Sijama Rama V, koji je vladao krajem XIX i početkom XX veka uzgajao je ovu rasu. Zabeleženo je da je na njegovom dvoru živelo devet kao mani mačaka.

Iako veoma stara rasa, kao mani je od strane svetskih udruženja prepoznata tek u periodu od 2009 do 2013. godine i još uvek nije u potpunosti priznata. Razlog tome je dugogodišnja zabrana izvoza kao mani mačaka sa Tajlanda. Privilegiju njenog držanja na Tajlandu imalo je samo plemstvo, a krađa ove prelepe superljubimice kažnjavana je smrću.

Prvi primerci kao mani mačke doneti su u SAD 1999. godine. Donela ih je Colleen Freymuth, u težnji da očuva i raširi ovu retku rasu. Nakon toga, uzgajanje rase preuzeo je francuski uzgajivač Frederic Goedert, koji je dosta dugo bio i jedini uzgajivač kao mani mačaka u zapadnom svetu. Ipak, rasa postaje sve popularnija,a zbog svoje retkosti izuzetno je i skupa. Cena kao mani mačke može dostići i 10.000 USD.

Izgled

"Beli biser dijamantskih očiju" je rečenica kojom se ukratko može opisati izgled kao mani mačke. Ovo je mačka srednje veličine. Glava kao mani mačke je srcastog oblika sa aristokratski naglašenim obraščićima i kupastim, izraženim i uzdignutim ušima. Njuška je duguljasta i ružičasta, a oči plave, žute ili zelenkaste. Oči su često različite boje, a njihov pogled zrači dubinom i toplinom. Vrat kao mani mačke je izdužen, telo mišićavo, noge dugačke, šapice okrugle a rep proporcionalan sa telom. Dlaka je izrazito bela, nežna i svilenkasta. Po nekim zapisima, krzno kao mani mačke sadrži statički elektricitet i sposobnost da svetli u noćima punog meseca. Budući da potiče iz toplih krajeva, ne poseduje podlaku. Celokupan izgled kao mani mačke odiše elegancijom i uzvišenošću. Odrasle kao mani mačke dostižu veličinu do 30cm i težinu do 5kg. Ovu rasu karakteriše i izražena razlika u fizičkim osobinama mužjaka i ženki.

kao mani macka

Narav

Kao mani je mačka potpuno posvećena ljudima. Svog vlasnika će, poput psa pratiti u stopu. Istopiće se od zadovoljstva i nežnosti u njegovom krilu i tražiti stalnu pažnju i aktivnost. Iako ponekad može biti stidljiva, voli da se igra i veoma će rado hvatati i donositi igračku svom vlasniku. Inteligentna je, znatiželjna i voli da istražuje i zbog toga je potrebno voditi računa da ne odluta ukoliko se nalazi van kuće. Ne voli da ostaje dugo sama i najbolje funkcioniše u porodicama sa više članova, u kojima većinu vremena ima nekog u kući. Dobro se snalazi u društvu dece srednjeg i starijeg uzrasta, sa kojima ima priliku da se igra i zabavlja. Može se reći i da se dobro slaže sa drugim ljubimcima, ali u tom smislu da ih većinom ignoriše, budući da su njene oči stalno uprte u vlasnika. Posebna osobina kao mani mačke je njena pričljivost. Za ovu rasu se s pravom može reći da ima veoma bogat rečnik, budući da će za svaku priliku imati spreman različit glasovni repertoar i neće se umiriti dok ne ispriča sve što joj je u tom trenutku na umu.

Nega i zdravlje

Prilikom usvajanja kao mani mačke veoma je važno imati u vidu da je ovom ljubimcu neophodan period adaptacije. Kao mani je kućna mačka, koja je najsrećnija kada se nalazi uz svog vlasnika, iako se ukoliko je to potrebno, može adaptirati i na život van kuće. Ipak, i radi njene sigurnosti najčešće se nalazi unutra.

Veoma je uredna i disciplinovana i ove osobine potrebno je negovati kroz redovnu uobročenu ishranu i redovno četkanje i brisanje vlažnom rukavicom. Budući da nema podlaku, dovoljno je jednom do dva puta nedeljno posvetiti vreme održavanju njenog krzna.

Iako su podaci o zdravlju kao mani mačke još uvek nepotpuni, može se reći da je ovo zdrava rasa, koja je čak u velikoj meri prevazišla i genetsku povezanost bele boje, plavih očiju i pojave gluvoće, iako rizik za ovom pojavom svakako postoji. Pored toga uočeni nedostatak kao mani je i mogućnost pojave prelomljenog repa.

Prosečan životni vek kao mani mačke je 10 do 12 godina.

Pogledajte još video klipova

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vl...

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe r...

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se...

Američka oštrodlaka mačka...

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrn...

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatr...

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka -...

Američka kratkodlaka mačk...

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Pogledajte još video klipova

Koala i leptir

Lepota i nežnost prirode koja će vas opustiti i razveseliti.

 • Merkat koji se smeje

  Golicljivi merkat

  Ako želite da nasmejete merkata, možete ga slobodno zagolicati po stomaku...

 • Divlje životinje - bebi panda i čuvar ZOO vrta

  Pande i čuvar

  Posao u ZOO vrtu zna da vude veoma komplikovan. Pogotovo kada treba očistiti lišće uz prisustvo bebi panda.

 • Mama tvor sa porodicom

  Oprez! Tvor na putu!

  Kako se ponašati ako vozite bicikl i naiđete na tvora? Ili celu porodicu? Samo stanite mirno i pustite ih da prođu... Slikajte obavezno!

Pesme

Slavne životinje

Mačke