Abisinska mačka

Poreklo

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom. Po nekim teorijama abisinska mačka pripitomljena je još u Starom Egiptu. Poznate obožavane egipatske statue mačaka upravo prikazuju životinju sličnu današnjoj abisinskoj mački. Poreklo imena vezuje se za Abisiniju (današnju Etiopiju), budući da je u osmoj deceniji 19. veka doneta u Evropu upravo iz tih krajeva. U tom periodu pojavljuju se i prvi pisani izveštaji o ovoj rasi mačaka. Ipak, savremena genetička istraživanja ukazuju na činjenicu da abisinska mačka poreklo vodi ne iz Afrike, već iz Jugoistočne Azije, a ova teorija potvrđuje se i činjenicom da su primerci abisinske mačke, izloženi u Holandiji još 30-tih godina 19. veka dopremljeni iz Indije. Kasnijim ukrštanjem abisinske mačke došlo je do pojave novih boja i promene u dužini dlake.

Izgled

Abisinska mačka je mačka srednje veličine, čija težina varira od 2,5 do 4,5kg. Krzno ove vrste je gusto i duž dlake je raspoređeno više boja, što se naziva aguti dlakom i podrazumeva svetliju boju pri korenu dlake dok je na vrhu dlaka tamnija. Može biti bakarno crvena, srebrno siva sivo smeđa ili crvenkasto smeđa. Za svaku od ovih kategorija za izložbene mačke tačno su propisane nijanse i njihov raspored.  Glava abisinske mačke je mala, oči su joj izrazite, bademastog oblika, žuto zlatne ili zelene boje, uši su joj velike i uspravne. Telo  i noge su proporcionalni. Ukupan izgled ove graciozne životinje u potpunosti ostavlja utisak kao da je upravo došla iz divljine.

Narav

Veoma aktivna i radoznala vrsta vesele naravi, koja je stalno u akciji. Vlasnicima se ponekad može učiniti da njihova mačka nikada ne spava. Voli da je u centru pažnje, prijateljski se odnosi prema ukućanima i deci, od kojih konstantno očekuje igru i zabavu. Ne plaši se pasa i drugih životinja i u kući se može uklopiti sa drugim ljubimcima ukoliko su prijateljski nastrojeni. Abisinske mačke ubrajaju se u najinteligentnije mačke i kao takve mogu se veoma brzo naučiti različitim trikovima. Poput psa će vam donositi igračku ukoliko joj bacite.

Nega i zdravlje

Mačke ove rase generalno su dobrog zdravlja. Njihovu gustu dlaku potrebno je četkati jednom nedeljno. Nokti se trimuju na par nedelja. Posebnu pažnju neophodno je obratiti na higijenu usta i zuba, budući da je ova vrsta sklona zubnim obiljenjima. Može patiti od sindroma hiperestezije kože - povećane osetljivosti usled koje će nervozno lizati dlaku, gristi se i na taj način povređivati. Pri kupovini abisinske mačke takođe je potrebno proveriti istoriju naslednih bolesti u leglu. Životni vek ove rase mačaka je 9 do 15 godina.

Pogledajte još rasa

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom prašinom.

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka - nežni džin prelepog repa i krzna i veoma dobre naravi.

Američka oštrodlaka mačka

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek vraća u prvobitni položaj.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu.

Američka kratkodlaka mačka

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi da odraste.

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini.

Pesme

Slavne životinje

Mačke