Ragdol mačka

Poreklo

Ragdol mačka ubraja se u mlađe vrste mačaka. Nastala je 60-tih godina XX veka u SAD. Za osnivanje rase i uspostavljanje njenih standarda zaslužna je En Bejker, prilično kotroverzni uzgajivač iz Riversajda, Kalifornija. Po jednoj od priča njena mačka Žozefina, nepedigrirana domaća dugodlaka mačka je nakon saobraćajne nesreće promenila narav i postala znatno mirnija. Ovu Žozefininu osobinu nasledili su i njeni mačići. To je bio početak nastanka rase nazvane “ragdoll” što u prevodu sa engleskog jezika znači “krpena lutka”. Sam naziv potiče od osobine ovih mačaka da se uzete u naručje potpuno opuste i omlitave poput lutke napravljene od tkanine. Iako je En neopravdano krivila veterinare, naučnike pa čak i vanzemaljce, smatrajući da je ova osobina posledica namerno izazvane genetske mutacije, to je nije sprečilo da ukrštanjem stvori novu rasu. Sa sigurnošću se ne može tvrditi sa kojim rasama su Žozefina i njeni potomci ukrštani, ali se pretpostavlja da se radi o birmanskim, persijskim i burmanskim mačkama. En Bejker je zaštitila ime ragdol, osnovala udruženje i uspostavila stroge standarde uzgajanja. Koliko god to usporilo širenje ove rase mačaka, nije je moglo sprečiti. U 1974. godini osnovano je međunarodno ragdol udruženje, od 1994. godine rasa je prepoznata a do 2000. godine priznata od većine felinoloških udruženja. Zbog svoje mirne naravi, ubraja se u najpopularnije ljubimce među domaćim mačkama.

Izgled

Ragdol je velika mačka, mišićava, snažne građe i srednje jakih kostiju. Zadnje noge su nešto duže od prednjih. Šape su velike i okrugle, prekrivene krznom. Glava je srednje veličine, punih obraza i zaobljene njuške. Uši su zaobljene pri vrhu i blago nagnute napred. Težina ženki prosečno se kreće od 5 do 7kg, dok mužjaci mogu dostići 9kg i više. Ubraja u mačke čija je dlaka srednje dužine. Krzno je gusto ali svilenkasto i mekano do te mere da se može porediti sa zečjim. Osnovno obeležje rase je dvobojna „pointed“ dlaka, što podrazumeva delove svetlije i tamnije dlake pravilno raspoređene po telu. Mačke ragdol rase poseduju spesifičnu „masku na licu“. Tri priznate varijante „pointed“, „mitted“ i „bicolor“ poseduju tačno određene predele tamnije nijanse. Kod „bicolor“ ragdol mačke maska na licu oivičena je jasno belom bojom u obliku obrnutog latiničnog slova V. Pored lica obojeni delovi nalaze se na ušima i repu, doku su brada, grudi, stomak i šape bele boje. Dvobojno  krzno „mitted“ ragdol mačke sadrži takođe pravilno raspoređene tamnije i svetlije nijanse, pri čemu brada, grudi i stomak moraju obavezno biti beli. U ovoj varijanti ragdol mačka takođe mora imati i „bele čizimice“ na nogama. „Pointed“ ragdol mačka sa druge strane ne sme posedovati belu boju, a dobro diferencirane oznake nalaze se na licu, ušima, nogama i repu. Dozvoljene boje su seal, plava, ljubičasta, crvena, krem i boja čokolade. Velike i okrugle oči obavezno moraju biti plave boje, pri čemu njihova nijansa može varirati u toku životnog veka mačke.

Opustena ragdol macka

Narav

Odana, mirna i poslušna, ragdol je mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika. Voli da bude u naručju vlasnika i u njegovim rukama potpuno se opusti. Nežna i elegantna mačka koja uživa u maženju i češljanju. Poput psa će dočekati svog vlasnika na vratima i pratiti ga verno iz prostorije u prostoriju. Radije će se nalaziti u nivou ljudi nego penjati i skakati, tako da će joj omiljeno mesto za ležanje biti fotelja ili krevet. Iako je blage naravi, radoznala je i uživaće u najrazličitijim igrama od bacanja loptice, do oblačenja, vožnje u kolicima i dr. Igrajući se gotovo nikad neće pokazati kandže. Voli nagrađivanje i brzo se može naučiti raznim trikovima. Tihim i slatkim glasom upozoriće vlasnika da je vreme obroka ili izraziti želju za pažnjom. Voli da živi u društvu drugih mačaka i može se dobro slagati sa psima.

Nega i zdravlje

Mačka ragdol rase ne poseduje dugačku podlaku, tako da ne zahteva više od normalnog četkanja jednom nedeljno. Ponekad joj je potrebno kupanje. Budući da je ovo prilično velika mačka, bitno joj je obezbediti dovoljno veliku posudu za nuždu. U istoriji genetskih bolesti nalaze se sklonost ka srčanim oboljenjima i mogućnost pojave kamena u bešici. Zabeležena je podložnost virusu mačjeg peritonitisa. Po rođenju mačići su jednobojni, najčešće beli, dok se pointed oznake razvijaju u toku odrastanja. Punu veličinu dostižu do četvrte godine. Životni vek ove rase kreće se od 15 do 25 godina.

Pogledajte video - ragdol mačka u naručju vlasnika

Pogledajte još rasa

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom prašinom.

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka - nežni džin prelepog repa i krzna i veoma dobre naravi.

Američka oštrodlaka mačka

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek vraća u prvobitni položaj.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu.

Američka kratkodlaka mačka

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi da odraste.

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom.

Pesme

Slavne životinje

Mačke