Mejn kun mačka

Poreklo

Za veliki broj ljubitelja mačaka mejn kun je jedna od omiljenih vrsta čija je popularnost počela već sa pojavom prvih izložbi i traje do danas. Možda je upravo zbog toga za poreklo i nastanak ove rase vezano niz legendi. Ubraja se u najstarije rase nastale na području Nove Engleske. Ova dugodlaka mačka proglašena je oficijalnom mačkom države Mejn, po kojoj je i dobiila ime. Po jednoj od legendi mačke rase mejn kun nastale su od mačaka Marije Antoanete, druga legenda upućuje da su ove životinje došle na američki kontinent još u vreme Vikinga i vode poreklo od norveške šumske mačke. Treća, sa stanovišta biologije nemoguća priča, zasnovana je na izgledu ove rase i po njoj je mejn kun nastala ukrštanjem domaće mačke i rakuna. Po jednoj od priča njihovi preci bile su mačke engleskog kapetana čije je ime bilo Ričard Kun i doputovale su u novi svet 1800. godine zajedno sa svojim vlasnikom, te je drugi deo njihovog imena nasleđen od njega. Ovoj teoriji ne ide u prilog činjenica da su se prvobitno mejn kun imenom nazivale prugaste - tabi mačke sa ovog podneblja, dok su imenom mejn šegz nazivane mačke koje nisu posedovale tabi šare. U vreme nastanka rase mejn kun su bile radne životinje, čiji je zadatak bio uništavanje miševa i drugih štetočina. Koliko god bila neizvesna pouzdanost legendi o ovoj rasi, izvesno je da je 1895. godine, na prvoj izložbi mačaka održanoj na području Amerike prvo mesto osvojio upravo prugasti mačak mejn kun rase po imenu Kozi. U novije vreme mejn kun rasa dobila je svoje predstavnike u svetu filma. U filmu „Hari Poter i kamen mudrosti“ Filčova mačka Pebls upravo je mačka rase mejn kun.

Izgled

Mejn kun se ubraja u najveće vrste domaćih mačaka, krupnih kostiju i razvijenih mišića. Prosečna težina mužjaka kreće se od 6 do 8kg, dok u ženke nešto sitnije 4 do 7kg. Mejn kun raste do pete godine, kada dostiže svoju punu veličinu, a najveći primerak ove vrste koji se ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najduža domaća mačka na svetu bio je mačak Stivi, čija je dužina od nosa do repne kosti iznosila 1,2m. Krzno ove rase je dugačko i gusto i ubraja se u mačke sa srednjom dužinom dlake, koja je svilenkasta na dodir i otporna na vodu. Pored dlake ova rasa ima i podlaku koja joj omogućava da dobro podnosi niske temperature. Mejn kun je pravi mačak u čizmama, kome su šape takođe pokrivene dlakom koja izbija između prstiju i omogućavaju lako kretanje po snegu. U ranije vreme kod mačaka ove rase dolazilo je i do polidaktilizma, odnosno pojave rađanja mačića sa 6 prstiju na nogama. Iako je ova pojava benigna, u današnje vreme, selekcijom uzgajivača pojavljuje se sve ređe. Krzno je nešto kraće u području ramena, dok je na vratu, stomaku i zadnjim nogama duže. Krupne skoro okrugle oči, odlakane uši zašiljene na vrhu poput risa i raskošni rep koji dostiže veličinu tela mačke daju ovoj rasi veličanstven izgled. Na čelu mejn kun mačke pojavljuje se prepoznatljiva šara koja ima oblik slova M. Pojavljuje se u raznim bojama, a u priznate boje ubrajaju se bela, crna, plava, crvena, zlatna, srebrna i dr. Nije obavezno da mačke ove rase imaju tabi šare.

Narav

Mejn kun je rasa mačaka kojoj se pripisuje veoma dobra narav, što u ovom slučaju podrazumeva i sposobnost prilagođavanja prirodi različitih vlasnika i njihovih pojedinačnih navika i načina života. Biće veoma srećna ukoliko joj posvetite pažnju, ali ukoliko ste zauzeti kućnim poslovima, zadovoljiće se posmatranjem vašeg rada. Ukoliko slučajno zatvorite vrata ispred mejn kun mačke, strpljivo će sedeti i čekati da ih otvorite. Uobičajeno neće sedeti u krilu vlasnika, ali će voleti da bude u blizini. Otporna i jaka, ova mačka je odličan lovac. Njenoj veštini doprinose i dlake na ušima koje služe kao detektori pokreta. Instikt će je terati da lovi miševe ili igračke u nedostatku druge lovine. Iako, kao i većina mačaka poseduje veštinu penjanja uglavnom se drži poda, budući da je njen prvobitni posao i bio vezan za lov na životinje koje se kreću po zemlji. Pametna je i može se naučiti raznim trikovima. Odlično se slaže sa decom i psima. Plemenita je, donekle uzdržana prema nepoznatim ljudima i često poseduje dečiju naivnost. Pamti ne samo svoje ime, već i pojedine naredbe i sposobna je da razlikuje tonalitet glasa kojim joj se obraćate. Iako nisu glasne, mejn kun mačke mogu biti veoma pričljive i komunikativne. Retko se ljute, ali su veoma aktivne i učestvovaće u većini događanja u kući. Neće se ljutiti ukoliko ostanu same, ali će se po povratku vlasnika sa radošću truditi da im skrenu pažnju. Iz tog razloga često ih nazivaju i klovnovima i zabavljačima ili pak psima u telu mačke. Ne plaše se vode i često će im i mlaz vode poslužiti kao igračka.

Nega i zdravlje

Dlaka mejn kun mačke iako duga i gusta, ne zahteva posebnu negu. Četkanje se preporučuje dva puta nedeljno. U istoriji bolesti mejn kun mačaka pojavljuju se nasledna oboljenja poput srčanih i bubrežnih, kao i bolesti kičme i kukova. Iz tog razloga, dobro je prilikom nabavljanja mejn kun ljubimca proveriti stanje legla. Prosečan životni vek mejn kun mačke je oko 15 godina, a gene ove rase nosi sa sobom i mačak Kordroj koji sa napunjenih 26 godina života takođe ušao u Ginisovu knigu rekorda kao najstariji mačak na svetu.

Pogledajte još rasa

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom prašinom.

Američka oštrodlaka mačka

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek vraća u prvobitni položaj.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu.

Američka kratkodlaka mačka

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi da odraste.

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom.

Pesme

Slavne životinje

Mačke