Korat mačka

Poreklo

Korat je stara, ali i dalje veoma retka vrsta mačke koja potiče sa Tajlanda, gde se smatra simbolom sreće i izobilja. Naziv rase potiče od naziva njene postojbine - oblasti na severoistoku Tajlanda, gde se za ovu vrstu mačke upotrebljava i naziv „si-savat“, što znači „dobra sreća“. Po jednoj od priča iz novijeg vremena nepoznati građanin Tajlanda dobio je premiju na lutriji upravo zahvaljujući brojevima na koje mu je ukazala njegova korat mačka. Običaji na Tajlandu ukazuju da je korat mačku nedozvoljeno kupiti, već je moguće dobiti samo na poklon. Primerci ove rase uobičajeno se poklanjaju mladim bračnim parovima kao znak želje za srećom i blagostanjem u budućem životu. Prvi pisani podaci o korat mačkama pominju se još u 14. veku. Poznata tajlandska knjiga pesama korat mačku opisuje kao mačku predivnih očiju boje lotosovog lista. U 1896. godini na izložbi u Engleskoj zabeleženo je prvo učešće mačke koja je bila nalik koratu iako ne postoje pouzdani podaci o njenoj verodostojnosti. Prvi par korat mačaka u Americi zvanično je registrovan tek 1959. godine, kada je par iz USA na povratku sa službenog boravka na Tajlandu sa sobom doveo i ljubimce po imenu Nara i Dara, dobijene na poklon. Rasa je prepoznata 1967. godine, a danas se nalazi u registrima svih felinoloških organizacija. Korat je prirodna vrsta koja nikada nije ukrštana sa drugim vrstama mačaka i izgled ove mačke nije se menjao kroz vekove. Njeno parenje i danas je dozvoljeno samo u okviru vrste. Rodovnik ove rase mačaka obavezno mora voditi korene sa Tajlanda

Izgled

Po svom izgledu korat mačka se može pomešati sa nešto poznatijim vrstama mačaka poput kartuzijanske i ruske plave mačke. Ipak, ovo je potpuno posebna vrsta koja ima specifične osobine. Srebrno plavo krzno koje upija sunčevu svetlost i proizvodi tzb. halo efekat, kao i izražajne zelene oči korat mačku čine jednom od najlepših vrsta mačaka koje vode poreklo sa Tajlanda. Koren dlake korat mačke je svetliji, sredina  tamnije plava, dok je vrh dlake srebrnkast. Po standardu, nisu dozvoljene nikakve mrlje i šare. Po rođenju mačići imaju plave oči, koje obavezno moraju tokom sazrevanja preći u zelenu boju. Boja kože na nosu i šapicama varira od crne do boje lavande. Korat mačka poznata je i kao mačka ljubavi – glava, nos i čelo imaju srcoliki oblik, koji se često može zapaziti i na prednjem delu grudi. Uši korat mačke velike su i okrugle. Vrat je jak, a rep srednje veličine sa jakim korenom i sužava se prema zaobljenom vrhu. Mačka korat rase takođe poseduje izuzetno razvijena čula vida, sluha i mirisa. Uobičajena težina korat mačke iznosi 2,5 do 4,5kg.

Narav

Pametna mačka sa izraženom individualnom voljom, korat može biti veoma posesivna prema svom vlasniku od koga se neće odvajati i koga će u stopu pratiti  čak i u slučaju dolaska nepoznatih ljudi i gostiju u kuću. Vezuje se za obično za jednu do dve osobe sa kojima provodi najviše vremena i kojoj će veoma rado sedeti u krilu kad god je to moguće. Veoma će brzo savladati taktiku privlačenja pažnje, od uplitanja među noge do penjanja na rame svom vlasniku. Voli da se igra sa decom, mada zahteva poštovanje i lični prostor. Ukoliko je pravilno socijalizovana, dobro će se slagati sa psima. Ne voli da ostaje sama i tražiće ili društvo ukućana ili prisustvo druge mačke i to je verovatno razlog uobičajenog poklanjanja dve mačke ove rase. Brzo se adaptira na novu sredinu, budući da se ne vezuje za prostor već za vlasnika. Energična je, voli da se igra i vrlo lako se može naučiti različitim trikovima, kao i pravilima u kući. U odnosu a drugim mačkama zna biti tvrdoglava i ljubomorno čuvati igračke za koje je vezana. Iako nije preterano glasna, ukoliko ima razlog poput prazne činije za vodu, zna ispuštati niz neobičnih zvukova, sličnih cvrkutu i vrisku.

Nega i zdravlje

Korat mačka ne poseduje podlaku, već samo kratku dlaku koja ne zahteva više od nedeljnog četkanja. Za ovu rasu veoma je važna pravilna ishrana, budući da je sklona gubljenju težine. Ubraja se u zdrave i otporne vrste mačaka. U istoriji bolesti korat vrste nalazi se nekoliko genetski uslovljenih oboljenja poput neuromišćnih poremećaja. Za ovu rasu karakteristična je mala količina masnog tkiva, što je čini osetljivom na anesteziju. Prosečan životni vek korat mačke je 10 do 15 godina.

Pogledajte još rasa

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom prašinom.

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka - nežni džin prelepog repa i krzna i veoma dobre naravi.

Američka oštrodlaka mačka

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek vraća u prvobitni položaj.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu.

Američka kratkodlaka mačka

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi da odraste.

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom.

Slavne životinje

Pesme

Mačke