Bengalska mačka

Poreklo

Bengalska mačka je relativno nova i još uvek prilično retka vrsta mačke, koja je nastala ukrštanjem domaće mačke sa azijskom leopard divljom vrstom. Prvi podaci o mogućem ukrštanju ove dve vrste pojavljuju se još krajem XIX i početkom XX veka, ali iz tog vremena nema nikakvih podataka o načinu, uspehu i rezultatima ukrštanja. Početak nastanka same rase vezuje se za sredinu XX veka i Kaliforniju, SAD, gde je zabeležen prvo slučajno ukrštanje domaće i divlje leopard mačke. Nakon toga Kalifornijski univerzitet nastavio je ovu praksu. Ukrštanje je sa jedne strane bio pokušaj očuvanja azijske leopard mačke, dok je sa druge strane rezultat proučavanja njene otpornosti na virus mačje leukemije. Ubraja se u hibridne rase, što podrazumeva ukrštanje rasa koje bi u prirodnom okruženju bilo gotovo nemoguće i kao takva nije priznata od strane svih felinoloških udruženja. Uspeh u procesu ukrštanja postignut je parenjem ženki domaće mačke sa mužjacima divljeg srodnika. U početku razvitka bengalske mačke, azijska leopard mačka ukrštana je sa različitim domaćim vrstama, ali je kasnije parenje svedeno na ukrštanje sa egipatskom mau mačkom i na taj način je 1983. godine nastala bengalska mačka kakva se danas može susresti.

Bengalske mačke zajedno

Izgled

Posebnost ove vrste mačaka predstavlja njen divlji izgled, kome u velikoj meri doprinosi kratka i gusta, na dodir svilenkasta dlaka. Krzno je uobičajeno smeđe, mada može biti i mramorno. Poput leopardovog, prošarano je tačkama tamnosmeđe ili crne boje u obliku prstena ili rozeta. Prugasta tabi šara ne postoji na mačkama ove rase. Kod mramornih bengalskih mačaka na tačkama se javljaju tri nijanse – mramorna osnova i tamne tačke sa još tamnijim ivicama. Posebnost krzna je njegov sjaj, presijava se na svetlu kao da je prekrivena zlatnom prašinom. Bengalska mačka ubraja se u rase srednje veličine, mišićava je i velikih šapa. Prednje noge nešto su kraće od zadnjih, a rep dugačak, jak i čvrst sa zaobljenim vrhom crne boje. Trouglasta glava realtivno je mala u odnosu na telo, uši su troglaste i razdvojene, dok je njuška široka. Krupne, okrugle oči mogu biti braon, zelene ili pak boje ćilibara u zavisnosti od boje krzna. Uobičajeno su teške 3 do 6kg, mada mogu biti i veće.

Narav

Cilj uzgajivača ove rase bio je da stvori mačku divljeg izgleda koja će posedovati narav domaće mačke. Nakon tri generacije ukrštanja ovaj postupak donekle je urodio plodom. Stvorena je inteligentna, radoznala i oprezna rasa, privržena ljudima. Ipak određene karakteristike upućuju na njene divlje pretke. Veoma je aktivna, voli da se penje po drveću u čemu je spretnija od domaćih mačaka, skače i zahteva puno igre i pažnje. Jako izražene ličnosti, ponašaće se kao gazda u kući kome se mora udovoljiti i zato se preporučuje iskusnijim vlasnicima. Bengalska mačka u potpunosti drži pod kontrolom situaciju u kući i njenom budnom oku neće promaći nijedan detalj. Samouverena je, otvorena i društvena. Veoma je pričljjiva, reži, zavija a njen specifičan mijauk može u nekim situacijama izgledati kao cvrkut. Ne plaši se vode i potrebno je biti na oprezu ukoliko se u njenoj blizini nalazi akvarijum sa ribicama.

Nega i zdravlje

Ova vrsta sklona je nizu genetski prenosivih bolesti, tako da je o tome potrebno voditi dosta računa. Pri nabavci bengalske mačke preporučljivo je da mačka bude pripadnik najmanje četvrte generacije nakon ukrštanja. Preporučljivo je četkanje jednom nedeljno, redovno čišćenje ušiju i trimovanje noktiju, a nekad je neophodno i kupanje. Prosečno živi 9 do 15 godina.

Pogledajte video: Bengalska mačka Tor - glasine kažu da da mu je majka bila tigar

Pogledajte još rasa

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka - nežni džin prelepog repa i krzna i veoma dobre naravi.

Američka oštrodlaka mačka

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek vraća u prvobitni položaj.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu.

Američka kratkodlaka mačka

Mačka koja je sa prvim doseljenicima doputovala u Ameriku.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi da odraste.

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom.

Pesme

Slavne životinje

Mačke