Američka kratkodlaka mačka

Poreklo

Iako se u zvaničnim popisima posebno ne pominju podaci o mačkama koje su pratile doseljenike iz Evrope na američki kontinent, potpuno je izvesno da su čuvenim brodom Mejflauer mačke doputovale u Plimut u Masčusetsu još 1620. godine. Po nekim tvrdnjama ovaj proces počeo je i ranije, dolaskom doseljenika u Virdžiniju, španskih osvajača na Floridu i čak Vikinga u Njufaundlend. U svakom slučaju, mačke su bile vredni i zahvalni članovi posada brodova koji su plovili u Novi svet, budući da su lovile miševe, pacove i druge štetočine i na taj način doprinosile čuvanju zaliha hrane. Po iskrcavanju na kopno, njihova vrednost je rasla. Po zapisu iz 1634. godine u Novoj Engleskoj mačke su bile zaslužne za očuvanje useva i zaštitu od veverica. Zajedno sa doseljenicima, mačke su se selile i na Divlji zapad.

Iz tog dalekog perioda potiče poreklo američke kratkodlake mačke, koja je upravo zbog kratke dlake, konstitucije, snage i spretnosti bila veoma dobar zaštitnik useva i skladištene hrane. Daleki predak ove vrste u suštini je engleska kratkodlaka mačka sličnog izgleda i konstitucije, ali znatno manja, manje snažna i manje izdržljiva. Prvi izložbeni primerci ove rase zabeleženi su još 1895. godine, dok je sama rasa prepoznata 1905. kada je registrovan prvi crni dimasti mužjak po imenu Buster Braun. Kako bi se napravila razlika između rasnih i običnih domaćih mačaka, počelo je pedigriranje rase, a samo ime utvrđeno je 1966. godine i prepoznato u svim registrima.  

Izgled

Američka kratkodlaka mačka je mačka srednje veličine, atletske građe mišićava i jakih kostiju. Grudni koš ove vrste je širok, a vrat, njuška i vilica jaki i razvijeni. Takođe su karatkeristične jake i mišićave noge. Poseduje sve osobine životinje za rad i rođeni je lovac. Rep je srazmeran dužini tela, glava okrugla, obrazi puni a oči okrugle i široke i proporcionalne veličini glave. Uši su uspravne i blago zaobljene na vrhu. Rasa je priznata u 80 različitih boja krzna, pri čemu i boja očiju varira u odnosu na krzno. Krzno je gusto i kratko, tokom zime deblje i nešto duže.  Ženke obično dostižu težinu od 8 do 12kg, dok su mužjaci znatno veći i teži 11 do 15kg. Primerci ove rase rastu do svoje treće i čak četvrte godine života.

Narav

Ovo je rasa mačaka koja ne zahteva veliku pažnju i posebno održavanje. Dobre su naravi i odane porodici. Vole da se igraju, ali ne zahtevaju celodnevnu pažnju. Zahvalno će prihvatiti svoje mesto sedeći pored vlasnika na dvosedu ili ležeći u dnu kreveta. Srdačno se odnose prema deci i psima. Budući da su rođeni lovci, opreznost i pažnja neophodni se ukoliko se u kući pored mačke nalaze i ptice ili neki drugi sitniji ljubimci. Ukoliko ih mačka upozna u svom ranom dobu, najverovatnije će ih tolerisati. Iako voli društvo, slobodno može ostati i sama. U tom slučaju većinu dana provešće ležeći na suncu i opušteno dremajući. Američka kratkodlaka mačka kao kućni ljubimac je odani i tihi saputnik.

Nega i zdravlje

U istoriji naslednih bolesti američke kratkodlake mačke nalaze se oboljenja srca koja se nasleđuju dominantnim genima. Iako su ove nasledne bolesti neizlečive, rana dijagnostika omogućava lečenje medikamentima koje poboljšava kvalitet života i produžava životni vek ovakvih primeraka.

Održavanje dlake je veoma bitno. Dnevno četkanje je preporučljivo posebno u periodima menjanja dlake. Ukoliko se redovno ne održava ova gusta i jaka dlaka može se umrsiti i ućebati, bez obzira na dužinu. Sklone su gojaznosti i iz tog razloga dobro je kontrolisati količinu hrane koju dobijaju.

Zahtevaju uobičajeno čišćenje zuba i trimovanje noktiju. Uobičajeni životni vek je do 15 godina.

Pogledajte još rasa

Khao manee (kao mani) mačka

"Beli dragulj" sijamskih kraljeva.

Korat mačka

Simbol sreće, plodnosti i blagostanja predivnih zelenih očiju i srebrno plavog krzna.

Ragdol mačka

Opuštena, mirna i nežna mačka koja ima bezgranično poverenje u svog vlasnika.

Egipatska mau mačka

Mačka egipatskih faraona za čije je očuvanje zaslužna beloruska princeza.

Bengalska mačka

Krzno bengalske mačke presijava se na svetlu kao da je posuto zlatnom prašinom.

Mejn kun mačka

Šta povezuje Hari Potera, Vikinge i Mariju Antoanetu? Mejn kun mačka - nežni džin prelepog repa i krzna i veoma dobre naravi.

Američka oštrodlaka mačka

Ova vrsta mačaka poseduje specifičnu dlaku, koja se poput opruge uvek vraća u prvobitni položaj.

Neva maskerade mačka

Neva maskerade je veoma svesna svoje lepote i uvek će se truditi da se pokaže u najboljem svetlu.

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je Petar Pan među mačkama, dete koje ne želi da odraste.

Američka bobteil mačka

Ova vrsta mačaka ubraja se u relativno mlade, prilično retke i skupe rase koja je takmičarski status u Americi dobila tek u 2006. godini.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom.

Slavne životinje

Pesme

Mačke